Herhangi bir bankadan kredi kartı alabilmek için, öncelikle şahsen ilgili bankaya başvurmanız gerekir. Bu başvuru ilgili bankaca değerlendirilir. Diğer banka kartlarınız ver ise o bankalarında bilgisine başvurularak hakkınızda bir karar alınır. Bu karar olumlu ya da olumsuz olabilir.
Öncelikle sizin kredi kartı başvurunuzu reddeden bankaya yazılı bir dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun reddedilme nedenini öğrenmek istediğinizi bankaya iletebilirsiniz. Banka bu konuda size bilgi veren bir açıklama yapacaktır. Biz de bu yazımızda kredi kartı başvurusu yapıp red alanların en sık yaptığı hataları inceleyeceğiz.
Sayfa İçeriği
Kredi Kartı Başvurusunun Reddedilme Nedenleri
1. Bankalardaki Geçmişiniz
Kredi kartı başvurusu yapıp red alanların en sık yaptığı hatalardan ilki budur. Daha önceden sahip olduğunuz diğer kredi kartlarınız var ise, bu kredi kartlarınızın borcunu ödememiş ya da taksitlerinizi geciktirmişseniz, kredi kartlarınızın taksitlerini zamanında ödememiş iseniz, kredi kartlarınızın sadece asgari tutarını ödemiş iseniz, bunlar bankalar nezdinde iyi bir banka müşterisi olmadığınız yönünde bir değerlendirmeye sebebiyet verir ve başvurunuzun reddedilmesine neden olur. Bu gecikmeler ve zamanında ödemeler kredi notunuz olarak hesaplanır, tüm kredi kartı ve kredi başvurularınıza referans oluşturacak şekilde arşivlenir.
2. Ödenmemiş Faturalar
Eğer üzerinizde herhangi bir abonelik var ise, elektrik, internet, su, doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları kredi kartı için başvurduğunuz bankaların onay vermesinde oldukça etkilidir. Bu noktada ilgili kurumların görüşüne başvurulur. Gecikmeli ödemeleriniz ve ödenmemiş faturalarınız mevcut ise, bu da başvurunuzun olumsuz değerlendirilmesine sebep olabilir. Özellikle telefon hattınızla ilgili Turkcell, Avea veya Vodafone gibi operatörlerden kredi kartı için başvurduğunuz bankalar fatura ödemeleriniz ile ilgili bu şirketlerden sizin hakkınızda bilgi alacaktır.
Bu yüzden bu tip ödemelerinizi vaktinde yapmaya özen göstermeli, başvuru yaptığınız esnada da ödenmemiş borcunuzun kalmadığından ya da en azından azalttığınıza emin olmalısınız. Borçlu halde başvuru yapmak en büyük hatalardan biridir.
3. Bankaların Hiçbirinde Hesabınızın Olmaması
Bankalar başvurduğunuz bankada ya da herhangi bir bankada bir banka hesabınız olmadığı takdirde kredi kartı başvurusu yapan kişileri onaylamadan reddetmektedir. Hal böyle olunca sizi araştırabilecekleri ya da sorgulatabilecekleri bir çıkış noktaları bulunmamaktadır. Bunun için tercihen başvurduğunuz bankada bir hesap açmanız ve aktif olarak kullanmanız değerlendirilmenize olanak sağlayacaktır.
4. Gelir Gider Uyuşmazlığının Bulunması
Eğer düzenli bir geliriniz varsa, var olan borçlarınızın maaşınıza oranla yüksek olması, yeni bir kredi kartı başvurusunun reddedilmesine neden olur. Önceden aldığınız kredi kartlarının borçlarını ödemekte zorlanırken, bir yenisini daha almak size mantıklı gelse de, bankalar bunu bir risk olarak görürler ve size yeni bir kredi kartı daha vermeye çekinirler. Bu nedenle, yeni bir başvuru yapmadan önce, var olan borçlarınızı kapatmakta ya da azaltmanızda yarar var.
Bir diğer taraftan başvurduğunuz kredi kartı limitine oranla düşük bir geliriniz varsa başvurularınız olumsuz sonuçlanabilir.
5. Ödemekte Olduğunuz Bir Kredi Borcunuzun Bulunması
Ödemeye devam ettiğiniz bir kredi borcunun bulunması, yapacağınız kredi kartı başvurusunun reddedilmesine neden olabilir. Bu durum, borcunuzu ödeyip ödeyemeyeceğiniz ya da yeni borçlarınızı nasıl ödeyeceğiniz konusunda bir şüphe uyandırır. Bankalar yeni borçlanmanızda ödeyemeyebileceğinizi düşünerek başvurunuzu reddebilir.
6. Peki Ne Yapılmalı?
- Herhangi bir kredi kartı başvurusunda bulunmadan önce, Findeks adresinden kredi notunuzu sorgulamalısınız. Yine aynı sayfada, bankalara olan toplam borçlarınız da yazmaktadır. Bu borçları mutlaka kapatmalısınız. Aksi takdirde yeni başvurularınız olumsuz sonuçlanacaktır. Findeks, kredi notunuzun oluşturulduğu ve arşivlendiği bir sitedir. Her türlü fatura gecikmelerini, borçları kaydederek kredi notumuzun düşmesini ya da zamanında ödemelerle yükselen kredi notumuzun yükselmesini kaydeder. Hem firmalar hem de kişisel olarak bizler kredi notumuzu burdan takip edebilir, borçlarımızı ve ödeme periyodunuza bakabilirsiniz.
- Gelir miktarınızı ve periyodunu mutlaka belgelemeli ve kredi kartını almak istediğiniz bankaya beyan etmelisiniz. Varsa ek gelirlerinizi de gerekli belgelerle kanıtlayarak ilgili bankaya sunmalısınız.
- Çeşitli bankalarda bulunan ve kullanılmayan açık hesaplarınız kredi notunuz için kötü bir durum arzetmektedir. Eğer bu vadeli, vadesiz ya da birikim hesaplarınızı kullanmıyorsanız veya kullanmayı düşünmüyorsanız; size kredi notu konusunda sıkıntı çıkaracak bu hesaplarınızı kapatmanız gerekmektedir. Kapattığınız hesaplar genellikle 30 ila 60 günlük bir süre zarfında kredi notu raporunuza yansır. Bu süre geçtikten sonra başvurunuzu yapabilir ya da başvurunuzu yenileyebilirsiniz.
- Faturalarınızı banka kartınız, kredi kartınız ile yapın. Bu aktif bir banka müşterisi olduğunuza dair bir referans olacaktır. Nakit alışveriş yapmak yerine paranızı banka hesabınıza yatırarak buradan harcamanızda fayda vardır. Bu yöntem kredi notunuzun yükselmesinde en etkili yöntemlerinden biridir.
- Bir diğer yöntem de sizi çok zorlamayacak bir miktar parayı kısa vadeli hesaplar aracılığıyla yatırım hesaplarında değerlendirin. Bu da aktif bir banka kullanıcısı olabileceğinize, banka ile işlem yapmaya yatkın olduğunuza işaret eder niteliktedir.
- Bazen de başvuru esnasında sizden istenilen bilgileri yanlış belirtmeniz ya da evraklarınızda bir uyuşmazlık olması sebebiyle kredi kartı başvurunuzu ilgili banka reddedebilir. Bu nedenle başvuru esnasında bilgilerini eksiksiz ve doğru bir biçimde ifade etmeli, istenen evraklarla mevcut durumunuzun uyuştuğundan emin olmalısınız.
- Tüm bunlara rağmen yeni bir kredi kartı başvurusu yaptıysanız ve reddedildiyse, tekrar bir başvuru yapmadan önce bir süre beklemelisiniz. Sürekli tekrarlanan kredi kartı başvuruları, kredi notunuzun daha fazla düşmesine ve bir sonraki başvuruların da olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Çünkü bir bankaya yaptığınız başvuruyu diğer bankalar da takip eder, birbirlerine referans oluşturacak şekilde birbirleriyle paylaşırlar.