Kredi Kartı Borcu Kaç Gün Ödenmezse Kara Listeye Girilir?

Kredi Kartı Borcu Kaç Gün Ödenmezse Kara Listeye Girilir

Finansal destek konusunda hiç kuşkusuz en başta gelen unsur kredi kartıdır. İnsanlar gün geçtikçe daha fazla kredi kartlarına bağlanmakta, bu dünyada yerlerini edinmektedirler. İnsanların çeşitli ihtiyaçlarına çözüm bulan ve en hızlı finansal kaynak sağlayan kredi kartları doğru bir şekilde kullanıldığı sürece sizlere destek olacak bir kart çeşididir. Alışverişlerinizde de vazgeçilmez bir ödeme aracı olarak aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak ödeme aracı olmaktan çıkığ borçlanma amacı ile kullanılmaya başlamasıyla beraber pek çok kullanıcı sorunlar yaşamaya başlamış ardındaki sıkıntılar ile karşı karşıya kalmıştır. Kredi kartı dediğimiz gibi doğru kullanıldığı sürece iyi bir destekçi iken kullanım yanlışına düştüğünüzde acımasız bir nesne olmaktadır. Bu yazımızda kredi kartı borcu kaç gün ödenmezse kara listeye girilir konusundan bahsedeceğiz.

Kredi Kartı Ödeme Süresi Nedir?

Kredi kartlarının son ödeme tarihleri kullanıcılar tarafından da belirlenebilmektedir. Böylelikle kullanıcıların gelirlerinin geliş tarihlerine göre ödemelerini gerçekleştirme ve mağdur olmamalarını sağlamak amaçlanmıştır. Kullanıcılarda belirlediği son ödeme tarihi içerisinde ödemelerini yaparak kart kullanımına devam edebilirler. Ödemelerini yapmayan kullanıcıların ödemeleri gecikmeye düştüğü an negatif olarak kaydedilmektedir. Bu gecikmelerin süreklilik kazanması ve ödemelerin yapılmaması sonucunda kullanıcı kara listeye girmesine neden olur. Kara listeye giren kullanıcının ayrıca kredi notu puanı da düşmekte ileride birçok sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. Bu nedenle kullanıcıların ödemelerine dikkat etmeli günlerini geçirmeden ödeme yapmaları gerekmektedir. Peki son ödeme tarihinde ödeme yapmayan kullanıcılara bazı bankalar 15 gün ek süre tanır. Bu ek süre içerisinde de ödeme yapmayan kullanıcıların kartları kullanım dışı bırakılır. Ardından 90 günlük bir süreç başlar. Bu zaman diliminde de ödeme yapmayan kullanıcının kart borcu muaccel hale gelir ve 7 günlük idari takip aşaması başlatılır. Bu aşamada kullanıcı borcunu yapılandırıp yeni bir ödeme planını kabul ederse yargı süreci başlatılmadan ilk taksit ödemesinin alınmasıyla ödemeler normal akışına devam eder. Kullanıcı 7 günlük idari takip aşamasında ödeme yapmaz ise dosyası yargı sürecine girer ve avukata verilir. Bu aşamada kullanıcı kara listeye girmiştir. Bu durumda hem borcuna faiz işlemeye devam eder hem de kullanıcı sicilinde olumsuz sonuçlar doğurarak, daha sonra yapacağı kredi kullanımları olumsuz etkilenecek belki de kullanamayacaktır. Bu süreç 2015 yılında çıkarılan Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 18 maddesi uyarınca belirlenmiş zaman dilimidir.

Merkez bankası kayıtlarında yer alan “kara liste” olarak bilinen kullanıcıların sicil kayıtları, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle 2013 yılında Türkiye Bankalar Birliği(TBB) Risk Merkezi’ne devredilmiştir. Kredi kayıt bürosu Türkiye bankalar birliği çatısı altında kurulan risk merkezine teknik destek ve gerekli altyapı hizmetlerini sunarak işbirliği halinde çalışmaktadır. Kredi kayıt bürosu düşük Findeks notu (eski adı Merkez Bankası Kara Liste) olarak gerçekleşen puanları 5 yıl süre ile kaydeder. Bu süre içinde kredi kullanmak isteyen banka müşterisi ödemediği borçlarından dolayı ihtiyacı olan krediyi sağlayamayacaktır. İtibarının yeniden kazanmak isteyen müşteri borçlarını kapatıp, güven ortamı yaratarak sürecin dolmasını beklemelidir.

Kredi Kartı Borcu Gecikme Faizi

Kredi kartı ödemelerinizin zamanında yapmadığınız durumlarda borcunuza oranla faiz işlenmektedir. Mevcut dönem borcunuzun asgari ödeme tutarınıza kadar olan kısma gecikme faizi, asgari tutar dışındaki kalan dönem borcunuz için ise akdi faiz uygulanmaktadır. Peki akdi faiz ve gecikme faizi ne demektir?

Akdi Faiz: Dönem borcunuzun minimum ödeme tutarı veya üstünde ödeme yaptığınızda kalan hesap bakiyesine uygulanan faiz oranıdır.

Gecikme Faizi: Dönem borcunuzun minimum ödeme tutarının altında ödeme yapmanız halinde, minimum ödeme tutarınızın ödenmeyen kısmına uygulanan faiz oranıdır.

Akdi ve gecikme faiz oranları ile ilgili yayınlanan tebliğde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmede yetkili olduğu ve belirlediği oranları 3 ayda bir açıklayacağı da belirtilmiştir. Akdi ve gecikme faiz oranlarının 3 ayda bir açıklanacağı belirtilmiş olsa da 2015 yılının tamamından, 2016 yılının son çeyreğine kadar herhangi bir değişikliğe uğramamıştır. 2016 yılının son çeyreğinde belirlenen geçerli olan akdi faiz oranı aylık %2,02 iken, gecikme faiz oranı ise %2,52 şeklinde açıklanmıştır. Bu konuda en güncel bilgiye Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz. TCMB’nın faiz oranları ile ilgili güncel tablosuna ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Sürekli Olarak Asgari Tutarı Ödemek Kredi Notunu Olumsuz Etkiler mi?

Kullanıcıların özellikle merak ettiği, sıklıkla sordukları konulardan birisi asgari ödemenin etkileri olmaktadır. Kredi kayıt bürosu borcunuzun asgari tutarının zamanında ödenip ödenmediği ile ilgilenir. Sürekli olarak asgari tutar ödemenizin kredi notunu etkileyen bir olumsuz etkisi yoktur. Ancak limit oranını yüksek tutabilmek amacıyla asgari tutarın üzerinde ödeme yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Kısacası düzenli bir şekilde asgari tutarınızı ödediğiniz sürece kara listeye girmezsiniz ve kredi notunuz da olumsuz etkilenmez. Ama imkanınız var ise düzenli olarak dönem borcunuzun tamamını ödemeniz taktirde kredi notunuz daha da yüksek olacaktır.

TCMB’nın güncel faiz oranları tablosuna erişmek için TIKLAYINIZ!

Scroll to Top