Ülkemizde özel bankaların bir araya gelerek geçmiş yıllarda oluşturduğu bir kuruluş vardır. Bu kuruluş bankaların müşterilerinin tüm işlemlerini kayıt altına alan bir kuruluştur. Daha önce de duymuş olma ihtimaliniz olan bu kuruluşun adı Kredi Kayıt Bürosu’dur. Kredi Kayıt Bürosu özel bir kurumdur ve bu kuruluşun bir alt uygulaması olan Findeks tüm bankacılık sektöründe bulunan kişiler tarafından çok iyi bilinir. Findeks bir uygulama olup, kişilerin mali davranışlarının kayıt altına alındığı bir sistemdir. Findeks bankalarda hesabı bulunan kişilerin kredi veya kredi kartı taksit yahut borçlarının düzenli ve tam olarak ödenip ödenmediğine dair kayıtlar tutmaktadır. Bu kayıtlar daha sonra değerlendirilir. Kişinin borcunu veya taksitini ödeme alışkanlığı değerlendirilme sonucu puan verilir. Bu puanlar var olan bir tabloya göre ise not verilir. Bu not birçoğunuz bildiği gibi ”kredi notu”dur. Kredi notları kişilerin ödeme alışkanlıkları sonucunda elde ettikleri bir not olarak bilinir. Bu notlar sürekli değişim gösterir. Yıllar içinde kişinin olumlu veya olumsuz olarak yaptığı davranışlar neticesinde kredi notu artıp azalabilir. Bu kredi notunun artıp azalışı ise kişiler için çok önemlidir. Çünkü bankalar kredi başvurularında kişilerin ilk olarak kredi notuna bakarlar. Daha sonra bu kişilerin kredi notlarının durumuna göre kredi verilip verilmeyeceği belirlenir. Bankalar, kredi başvurusunda bulunan kişinin krediyi geri ödeyip ödemeyeceğinden emin olamaz. Fakat kredi notu yüksek olan bir kişinin daha önce aldığı kredi veya kredi kartının borçlarını düzenli ödediğinden emin olarak kolayca kredi verebilir. Kredi notu düşük olan bir kişi borçlarını düzenli bir şekilde ödemediği için bankalar bu kişiye kredi vermek istemezler. Kredi notları yapmış olduğunuz finansal işlemlere göre değişim göstermektedir. Biz de bu yazımızda bu konuyla ilgili olan “Kredi Notu Ne Zaman Neye Göre Güncellenir?” sorusunu yanıtlayacağız.
Sayfa İçeriği
Kredi Notu Ne Zaman ve Neye Göre Güncellenmektedir?
Kredi notları süreç içinde kişinin bankalardaki borçlarını ödeme durumuna göre değişiklik gösterir. Düşünün ki; çok düşük kredi notuna sahip birisiniz. Bu yüzden bankalara yaptığınız kredi başvuruları çoğu zaman sonuçsuz kalmaktadır. Bu yüzden kredi notunuzu yükseltmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Kredi notu için belirli bir yenilenme veya güncellenme zamanı vardır. Bazı yerlerde kredi notunun 3 ile 5 yıl içinde yenilendiğine dair yapılan paylaşımlar doğru değildir. Çünkü sizin yıl içinde yaptığınız tüm işlemler kayıt altına alınır ve bu duruma kredi notunuzu etkiler. Kredi notu sadece 3 ya da 5 yıl sonucunda ortaya çıkan finansal geçmişinizin sonucu değildir. Bu bir süreç işidir. Bu yüzden her daim yapılan işlemler kredi notuna yansır. Yıl içindeki ödemelerinizin durumu kredi notunu etkiler. Findeks kredi notlarını yılda 12 defa günceller. Bu da demektir ki her ay kredi notunuz değişir. Her ay yaptığınız ödemeler ve finansal tüm işlemler olumlu veya olumsuz olarak kredi notunu etkiler. Bu durumda bu davranışlar Findeks tarafından değerlendirilir ve bu değerlendirme puan olarak yansır. Bu puan da kredi notunu etkiler.
KKB( Kredi Kayıt Bürosu ) Raporları Nedir ve Ne Zaman Güncellenir?
KKB raporları ya da diğer adı ile ”Risk Raporu”; halen aktif ve son 5 yıl içinde kapanmış olan kredilere dair ödeme geçmişini göstermekte olan rapordur. Bu raporlarda kredi notunu etkileyen tüm unsurlar göz önüne alınır ve günlük olarak güncellenir. Bazı bilgiler ise aylık olarak güncellenmektedir.
KKB Güncelleme Tarihleri
KKB bünyesinde bulunan kredi notları her ay Merkez Bankası tarafından gönderilen bilgiler ışığında güncellenmesi beklenmektedir. Bu tarihler net olarak belli değildir. Bazen bir ay içerisinde değişirken bazen ise 45 gün sürebilmektedir.
KKB Ne Zaman Silinir?
Eğer KKB bünyesinden kara listeye alınmışsanız ya da kredi veya kredi notu ile ilgili olarak kötü bir sicile sahipseniz, bu durumda bu sicili silmeden ya da kara listeden çıkmadan herhangi bir bankadan hizmet almanız neredeyse imkansızdır. KKB ve Merkez Bankası bünyesinde kara listede bulunan kişiler 5 yıldan önce kara listeden çıkamaz ve KKB raporları 5 yıldan önce silinmez. KKB raporlarını silmek ve kara listeden çıkmak için borçlarınızı ödeyerek düzenli ödeme sistemi oluşturun.