Tüketim çağının hızla büyümesi sebebiyle kişilerin her geçen gün nakit paraya olan ihtiyacı artmakta ve bu ihtiyacı çevresindeki kişilerden sağlamaları mümkün olmamaktadır. İşte tam da bu noktada birbirleriyle yarış içerisinde olan bankalar devreye girmekte ve müşteri kazanmak amacıyla çeşitli fırsatlarla kredi imkanını tüketicilere sağlamaktadırlar fakat bu kredileri tüketicilerin alabilmesi için çeşitli şartları sağlamaları gerekmektedir. Tüketicilerin kredi alımlarında bankalar tüketicilerin finansal geçmişlerini incelemektedirler yani tüketicilerin kredi notunun hangi seviye de olduğu bankalar için oldukça önemlidir. Peki kredi notunuzun hangi seviyede olduğunu,kredi notunuzun kaç olduğunu nasıl sorgulayabilir ve öğrenebilirsiniz? Kredi notu sorgulama öğrenme nasıl yapılır? İşte bütün bu soruların cevaplarını yazımızda bulacaksınız.
Sayfa İçeriği
- Kredi Notu Nedir?
- Kredi Notu Sorgulama
- Findeks sistemine üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ!
- Findeks’in ürün ve fiyat listesi için BURAYA TIKLAYINIZ!
- Garanti Bankası Kredi Notu Sorgulma
- Garanti Bankası aracılığı ile Kredi Notunuzu öğrenmek için BURAYA TIKLAYINIZ!
- Akbank Kredi Notu Sorgulama
- Akbank aracılığı ile Kredi Notunuzu öğrenmek için BURAYA TIKLAYINIZ!
- İş Bankası Kredi Notu Sorgulama
- Kredi Notu Sorgulama Sistemine üye olabilecek kurumlar ise şu şekilde sıralanabilir;
Kredi Notu Nedir?
Var olan bütün finansal geçmişinizin Kredi Kayıt Bürosunda toplanarak incelenmesi sonucunda ortaya çıkan puana kredi notu denir. Kredi notu aracılığı ile bankalar müşterilerinin risk durumlarını çıkartmaktadır ve bu risk durumlarına göre tüketicilere kredi verip veremeyeceklerine bankalar karar verirler. Peki kredi notu puanlama sistemi analizlerinde nelere dikkat edilir? Kredi notunuz oluşturulurken faturalarınızı düzenli ödeyip ödemediğiniz, kredi ve kredi kartı borçlarınızı düzenli ödeyip ödemediğiniz ve diğer faktörler incelenerek kredi notunuz oluşturulur. Borçlarınızı düzenli ödemeniz kredi notunuzun yüksek olmasında oldukça önemlidir. Kredi notuna göre bankalar müşterilerinin risk gruplarını görebilirler risk grupları genel olarak şöyle sınıflandırılmıştır; 1 ile 699 arasında puana sahip müşteriler en riskli gruptadırlar. 700 ile 1099 arasındakiler orta derecede riskli, 1099 ile 1499 arasındakiler az riskli, 1500 ile 1699 arasındakiler iyi dereceli, 1700 ile 1900 arasındakiler ise çok iyi derecelidirler. Kredi notu sisteminde en yüksek puan 1900 olup en düşük puan ise 0 dır. 0 puanlı kişilerin daha önce hiç bir şekilde bankacılık işlemi yapmamışlardır. Eğer kredi notunuz yüksek ise sizin kredi notunuza oranla daha düşük puana sahip olan kişilere göre çok daha düşük faiz oranlarıyla kredi alabilirsiniz. Kredi notu düşük olan müşteriler ise yüksek faiz oranıyla kredi alırlar ya da banka bu kişileri riskli kategorisine alarak hiç bir şekilde kredi notları yükselmeden bu kişilere kredi vermezler. Kredi notu sistemiyle bankalar kredi taleplerine çok daha hızlı cevap verebilmektedirler ve bu durum kişilere zaman kazandırmaktadır.
Kredi Notu Sorgulama
Kredi talebi onaylanmayan ya da kredi talebinde bulunacak kişilerin en çok merak ettikleri şeylerden birisi kredi notlarıdır. Bu sebeple en çok başvurdukları yöntem ise kredi notu sorgulamadır. Kredi notunuzu sorgulayarak öğrenmenin bir çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Kredi kayıt bürosunun kurduğu findeks sistemi en çok kullanılan olmakla beraber bazı bankalar da kredi notu sorgulama öğrenme hizmeti sunmaktadır. Ancak Findeks’e göre bankaların ücretleri yüksektir. Findeks sistemi aracılığı ile kredi notunuzu öğrenebilmeniz için de yapmanız gereken aşağıdaki linke tıklayarak Findeks internet sitesine girip T. C. kimlik numarası, doğum tarihi ve benzeri bilgileri girerek üye olmak olacaktır.
Findeks sistemine üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ!
Findeks sistemine üye olmak ücretsizdir fakat sistemin içerisinde kullanıcılara sunulan çeşitli paketler vardır ve bu paketlerin dilerseniz her birinizi ayrı ayrı satın alabileceğiniz gibi dilerseniz sadece birisini kullanarak da kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak kredi notunuzu öğrenmek için sizden talep edilen miktar KDV dahil 4.72 TL’dir. Findeks’in sunduğu tüm ürün ve hizmetlerin fiyatlarını ise aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.
Findeks’in ürün ve fiyat listesi için BURAYA TIKLAYINIZ!
Kredi notunuzu sorgulamanız bireysel olarak işte bu kadar kolaydır. Aşağıda bazı bankalar aracılığı ile kredi notunuzu nasıl öğrenebileceğinizi ele aldık.
Garanti Bankası Kredi Notu Sorgulma
Kredi Kayıt Bürosunun Findeks sistemi tarafından düzenlenerek sunulan kredi notunuzu Garanti İnternet ile öğrenebilmeniz mümkündür. Garanti İnternet’in başvurular menüsünden KKB Raporları bölümünden kolaylıkla notunuzu öğrenebilir ve yaptığınız başvuru sonucu sunulan raporu 6 ay süre ile görüntüleyebilmeniz de mümkün kılınmıştır. Bu işlem için ise sizden 6 TL işlem ücreti talep etmektedir.
Garanti Bankası aracılığı ile Kredi Notunuzu öğrenmek için BURAYA TIKLAYINIZ!
Akbank Kredi Notu Sorgulama
Akbank ile kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Akbank Direkt İnternet ve Akbank Direkt Mobil üzerinden bu hizmeti alabilir ve kendinizi değerlendirebilirsiniz. Bu işlem için hem internet sistemi hem de mobil sistem için talep edilen miktar 8 TL’dir.
Akbank aracılığı ile Kredi Notunuzu öğrenmek için BURAYA TIKLAYINIZ!
İş Bankası Kredi Notu Sorgulama
İş Bankası müşterilerine kredi notunu banka sistemi üzerinden öğrenmelerini mümkün kılmıştır. İş Bankası paramatiklerinden, internet şubesinden, İşCep ve fiziksel şubelerden notunuzu öğrenebilmeniz mümkün kılınmıştır. Adımları sıralayacak olursak şu şekildedir;
• İnternet Şubesınden Kredilerim > Kredi Risk Raporu
• Bankamatiklerden Bilgi Sorma > Kredi Risk Raporu
• İşCep’ten Krediler > Kredi Risk Raporu
Bu hizmet için işlem bedeli 8 TL’dir.
Bu bankalar dışında birçok banka üzerinden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak ücretlerin 10 TL’ye kadar çıktığı da bilinmektdir.
Kredi Notu Sorgulama Sistemine üye olabilecek kurumlar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Bankalar,
- Finansal kiralama şirketleri,
- Faktoring şirketleri,
- Finans kurumları,
- Tüketici finansman şirketleri
Bu kurumların Kredi Sorgulama Sistemine üye olabilmek için ise şu adımlar izlenmelidir;
Kredi Kayıt Bürosunun şirketlerle ilgili olumlu görüşleri sonucunda KKB’ye hangi ürünlerden yararlanılmak istenildiği başvuru dilekçesiyle birlikte bildirilir. Dilekçe haricinde; Güncel ve kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi örneği, vergi levhası, şirket imza sirküleri, faktoring derneğine üye olunduğuna dair üyelik belgesi veya aidat dekontu, imzalı üyelik sözleşmesi, imzalı ek taahhütname gibi evrakların hepsi Kredi Kayıt Bürosuna gönderilir. Bu aşamalardan sonra kurumlar kabul edildikleri takdirde Kredi Sorgulama Sistemine üye olmuş olurlar.
Kurumlar kredi sorgulama sistemi sayesinde müşterilerinin finansal geçmişlerini rahatlıkla gözlemleyebilirler ve bu sayede bankalar hangi müşterilerine güvenle kredi verebileceklerine karar verebilirler.
Bireyler ise Kredi Notu Sorgulama Öğrenme sistemi aracılığı ile kredi notlarını öğrenebilirler böylece kredi notu düşük olan kişiler kredi notlarını yükseltmek için çeşitli adımlar atarak gelecekte rahatlıkla kredi alabilirler.