Kredi Risk Raporu nedir? Bu yazımızda kredi risk raporunun önemi, içeriği ve kullanım alanları hakkında bilgi vererek konu ile ilgili ayrıntılara değineceğiz. Kredi risk raporu, önemli ve büyük bir finansal yapılanma olan kredi kayıt bürosu (KKB) tarafından oluşturulan ve saklanan, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği finansal bir karne niteliği taşıyan rapora denmektedir, bir nevi durum tespitidir. Kredi risk raporu içerisinde ise, kişinin bu zamana kadar ödemiş olduğu tüm borç bilgisi ile kullanmış olduğu tüm kredilerin bilgisi yer alır. Müşteri gizliliği ilkesinin önem kazandığı bu konu, yasal zemine oturtulmuş, tüm bankaların bilgi erişimi sağlayabildiği bir altyapıya sahiptir.
Hepimizin belli zamanlar belli ihtiyaçları olabiliyor. Bu ihtiyaçlarımızın bazısı zaruri ihtiyaçlar iken bazısı ise lüks ihtiyaçlar kategorisine girmektedir. Zaruri olsun lüks olsun tüm ihtiyaçlarımızı karşılamak için ise belli bir birikime veya ödeme gücüne sahip olmamız gerekmektedir. İşte bu birikim veya peşin ödeme gücünün olmadığı durumlarda ise kredi kavramı ön plana çıkmaktadır. Çeşitli isimler adı altında çekilebilen bu krediler, başta bankalar olmak üzere çeşitli finansal kuruluşlar aracılığı ile kullanılabilen nakit ihtiyacındaki önemli bir işlemdir. Kredi risk raporu kavramı işte tam bu noktada devreye girmektedir. Kredi risk raporunun ne olduğunu biraz önce açıkladık,
Sayfa İçeriği
Peki Kredi Risk Raporundaki Amaç Nedir ve Bu Rapor Ne İşe Yarar?
Bu raporun oluşturulmasındaki tek amaç krediyi kullanacak olan başvuru sahibinin bu krediyi ödeyip ödeyememe durumunun olup olmadığıdır. Ortak bir veri tabanına aktarılan ve çeşitli hesaplamalar üzerinden belirlenen kredi notu ile kişinin risk durumu belirlenmektedir. Bu not neticesinde kişinin risk raporu krediye ya onay verir ya da vermez. Bankacılık dünyasının müşteri veya müşteri adayı adına en önemli bilgi kaynağı olan kredi risk raporu, hangi bankada ne kadar borcunuz olduğunu, hangi kredinin ödemesinde gecikmeler yaşadığınızı, herhangi bir takip veya icraya takılmış bir ödemenizin olup olmadığı gibi birçok önemli ve kesin bilgiyi kapsayan, müşteri adına banka ile paylaşılan finansal bir durum tespitidir.
Çok büyük dikkat ve titizlik ile incelemeyi ve doğru tespiti gerektiren bu konu, kişilerin olduğu kadar bankalarında yararına bir bilgidir. Çünkü yanlış bir hesaplama hatası veya gözden kaçırılan farklı bir durum, bankanın belki de bir multimilyoneri kaybetmesine sebep olabilir; borç üstüne borç yapmış birine tekrar binlerce liralık krediyi onaylayabileceği gibi.
Son zamanlarda önem kazanmış bir çok banka ürünü bu sistem aracılığı ile hızlıca müşteriye ulaştırılabilmektedir. “5 dakikada cebinde kredi hazır” şeklinde bir takım sloganlar duydu iseniz, bu kampanyada gözleri üzerine çeken ‘5 dakika’ kelimesinin asıl kahramanının kredi risk raporu olduğunu bilmenizde fayda var.
Kredi Risk Raporu İçerisinde Yer Alan Alt Raporlar Nelerdir?
- Çek Raporu
- Protestolu Senet Raporu
- Negatif Nitelikli Bireysel Krediler Raporu
- Kredi Limit Raporu, Kredi Risk Raporu, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu
Bu raporun temini için bankalara müracaat edebileceğiniz gibi Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne de posta veya elektronik posta yolu ile başvuruda bulunabilirsiniz. Ve bunların yanı sıra, bankaların ATM’leri ve internet bankacılığı hatta ve hatta mobil bankacılık aracılığı ile yine bu kredi risk raporunu alabilirsiniz.
Bu Risk Raporu’nu Neden Almalısınız?
- Findeks Kredi Notunuzu öğrenmeniz için (Bir başka yazımızda bununla alakalı ayrıntılı bilgiler vereceğiz).
- Ödeme gücünüz hakkında ayrıntılı fikir sahibi olmanız için.
- Kullanmış olduğunuz çeşitli kredili ürünlere yönelik geri ödemelerinizi ve tahsili bekleyen borçlarınızı kontrol etmek, istenmeyen gecikmelerin önüne geçebilmeniz için.
Risk raporu adı üstünde riskli bir rapordur. Bu raporun temini sırasında çeşitli sahtekarlıklar ve dolandırıcılıklar meydana gelebilir. Kişisel bilgilerinizi her kredi risk raporu sorgusu için vermemenizi önerir, herhangi bir şüpheye düştüğünüzde ise www.kkb.com.tr adresi üzerinden elinizdeki bilgilerin doğruluğunu teyit edebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Ve yine yanlış olduğunu fark ettiğiniz bir bilgi veya size ait olmadığını düşündüğünüz bir durum dikkatinizi çekmiş ise başvurduğunuz banka veya kuruma bu talebinizi ileterek bir kaç saat içerisinde incelenmiş ve gerekli görülmüş ise düzenlenmiş raporunuzu tekrar temin edebilirsiniz (Yanlışlığı bile bile herhangi bir düzeltme veya incelemeye girişmeyen bankalar KBB’ye bildirildiği takdirde ilgili banka parasal cezaya çarptırılmaktadır).