Bankaların müşteriler üzerinden haksız kazanç sağladığı durumlardan biri dosya masraflarıdır. Dosya masrafının da dahil olduğu bu gibi haksız kazanç yöntemleri ilgili kanunlar tarafından engellenmeye çalışılmış olsa da çoğu banka bu kanunları umursamayıp çeşitli yöntemlerle gelir elde etmeye çalışır. Bu gibi durumlarda halk mağdur kalan kısım olur. Bilgilenen halkın uyarması ya da bu konuda uzman kişilerin televizyon gibi yayın organlarında programlara katılarak insanları bu konuda uyarmaları halkın bu konuda kendine gelmesine sebep olmuştur. Biz de genel hatları ile bu yazımızda kredi ve kredi kartı dosya masraflarının nasıl geri alındığını, ne gibi işlemlerden geçmesi gerektiğini, bu işlemi yürürlüğe geçirebilmek için nereye başvurulması gerektiğini detaylı bir şekilde yazacağız.
“Kredi Ve Kredi Kartı Dosya Masrafları Geri Nasıl Alınır?” konusuna değinmemizin sebebi kredi dosya masrafı alırken ve kredi kartı aidat ve dosya masrafı alınırken aynı işlemler uygulanmaktadır. Dosya masrafı ya da aidatların geri alınmasının hiç bir yasal yaptırımı yoktur. Bu durum zaten kanunlarca mümkün kılınmıştır. Şimdi hep beraber bu masraf ve aidatları nasıl geri alacağımızı gelin inceleyelim.
Kredi ve Kredi Kartı Dosya Masrafları Geri Alma İşlemleri
Dosya masrafı ve aidatları geri almayı kafaya koyduysanız önünüzde uzunca bir süreç vardır. Öncelikle buna hazır olmanız ve karşınıza çıkabilecek olumsuz şeylerden etkilenmemeniz, karar verdiğiniz şeyin sonuna kadar arkasında olmanız önemlidir. İlk aşama olarak bankanızdan sizden dosya masrafı alındığına dair bir dekont almanız gerekmektedir. Bu dekont için bile ücret talep eden bankalar olabilir, itiraz etmeden ödeyin ve dekontu alın. Bundan sonra ki işlemler daha çok hukuki işlemlerdir. Ödediğiniz dosya masrafı tutarına göre bu işlem için farklı yerlere başvurmak gerekmektedir. Bunları;
- 1999 TL‘ye kadar olan dosya masrafları için ikamet edilen İlçe Kaymakamlığı‘ndaki Tüketici Hakem Heyetine,
- 2000-3000 TL arası olan dosya masrafları için İl Hakem Heyetine (Ticaret İl Müdürlüğü)
- 3000 TL ve üzeri olan dosya masrafları için Tüketici Mahkemelerine (Adliye Sarayı içinde) başvurulması gerekmektedir.
Bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak aynı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Elinizde bulunan dekont ile yukarıda yazmış olduğumuz masraflara göre ilgili yerlere başvurduğunuz takdirde hukuki işlemleriniz resmen başlayacaktır. İstenilen belgeler (dilekçe, kimlik fotokopisi vs.) ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Yazacağınız dilekçe aşağıda örnekte bulunduğu gibi olmalıdır;
*Dilekçe örneğindeki İstanbul temsili olarak yazılmıştır.
Bunun dışında maddeler haline küçük dipnotlar verilmesi bu durum için uygun olacaktır.
- Alınan her kredi için bu işlem ayıca uygulanmalıdır. Örneğin 3 tip kredi çekmişseniz ve bunların dosya masraflarını geri almak isterseniz üçü için de ayrı ayrı başvuru yapmanız gerekmektedir. Hepsi için ayrı kararlar çıkmaktadır.
- Peki ne kadar süre içinde alınan kredi için dosya masrafı alma başvurusu yapılabilir? Yargıtay 13. Dairesi’nin bildirmiş olduğu karara göre 10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya masrafı alınmaktadır.
- Yaptığınız başvurular sonucu olumsuz cevap alırsanız Tüketici Haklarına doğrudan başvuru yapabilirsiniz. Gelen olumsuz posta ile işlemlerinizi hemen başlatabilirsiniz. Ancak sabırlı olmalısınız. Bu işlemler uzun sürebilir.
- Ben bu kadar uğraşamam diyorsanız direkt avukat ile de bankayı icraya vererek paranızı daha kısa sürede alabilirsiniz.
İşlem aslında bu kadar basit ancak insanı strese sokan bir durum. Siz şikayetinizi açık ve anlaşılır şekilde yazdığınız takdirde mahkemenin sizi haksız bulma ihtimali yoktur. Kredi ve kredi kartı dosya başvuru masrafınızı geri almak için yaptığınız başvurular sonrasında sizin yapmanız gerek şey beklemek ve sabırlı olmaktır.