Finansal ihtiyaçlarımızı karşılamak için kendi nakit ve birikimlerimiz yetersiz kaldığında ya tanıdıklarımızdan borç isteriz ya da bankalara yöneliriz. Her ikisinde de güvenilirliğimize bağlı olarak ihtiyacımıza uygun bir cevap alabiliriz. Tanıdıklarınızın size borç verebilmesi için size güvenmeleri gerekir. Onların gözünde verilen borcu ödeyebilecek durumda iseniz borç alabilirsiniz. Aksi halde en yakınlarınız dahi borcunuza sadık kalmayacağınızı düşünerek size borç vermezler. Aynı durum bankalarda da geçerlidir. Sizin bankalar nezdinde güvenilirlik değerinize kredibilite denilmektedir. Peki nedir bu kredibilite ve kredibiliteniz düşük ise nasıl yükseltebilirsiniz? Bu sorularınızın cevabını sizler için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
Kredibilite Nedir?
Bankalar ile daha önce herhangi bir ilişiğiniz olmadı ise kredi puanınız bulunmamaktadır. Yani ne olumlu ne de olumsuz bir sonuç çıkmaz bu durumda bankalar sizden kredi kullanmanız halinde ek teminat ya da kefil isteyebilirler. Ancak bankalar ile daha önceden ilişkiniz olduysa burada farklı bir durum olan Kredibilite yani kredi puanınız devreye girmektedir. Kredibiliteniz Findeks Kredi Notu olarak tanımlanır. Kredi Kayıt Bürosu tarafından tüm bankalarla anlaşmalı olarak ortaya çıkarılan bu kavram ile bütün kredi geçmişinizi değerlendirmeye alarak size bir puan tahsis edilir. Bu puan ile kredi kullanıp kullanamayacağınız belirlenir. Kredi notunuza göre kullanacağınız kredi miktarı bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir. Örneğin kullanacağınız belirli bir miktardaki kredi için bir banka onay verirken diğer bir banka ise sizden daha yüksek kredi notu isteyecek yada daha düşük bir kredi çekmenizi isteyecektir.
Kredibilite Nasıl Oluşur?
Bankalar finans geçmişinizi tarayarak bir finans puanı oluşturur. Bu puanınız tüm bankalarda geçerlidir. Finans puanınızın oluşturulması için bütün bankalardaki hesaplarınız, kredi kartı ve kredili ürünleriniz incelenir. Bu ürünlere ait ödemeleriniz, ödemelerinizi zamanında yapıp yapmadığınız hesaba katılarak bir puan oluşturulur. Bu puana göre kredi kullanırken bir çok avantajdan faydalanabilirsiniz. Ancak puanınız olumsuz olur düşük bir sonuç çıkarsa çok basit 1000 TL tutarındaki bir ihtiyaç kredisini dahi alamazsanız. Bankalar kredi kartı dahi vermezler.
Kredibilitenizi Düşüren Durumlar Nelerdir?
Daha önceden kullanmış olduğunuz kredinin ödemelerini geciktirmiş iseniz ve bunu bir kaç kez tekrar etmiş iseniz kredi notunuzun düşer. Ayrıca kredi kartı borçları yada kredi kartınızın bir kaç dönem eksi bakiye durumunda kalması da kredi puanınızı olumsuz etkileyecektir. İcra borçları gibi alacaklı durumlarda da kredi puanınız olumsuz etkilenir.
Kredibiliteyi Arttırmak İçin Neler Yapılır?
Kredi puanınızı yani kredibilitenizi arttırmak için ise ödeme zorluğu çektiğiniz hali hazırda kredileriniz varsa bunları yapılandırın. Banka ile irtibata geçerek kredinizi ya da kredi kartı borcunuzu yapılandırmak istediğinizi söyleyin. Banka size belirli bir faiz oranıyla var olan borcunuzu tekrar taksitlendirerek yapılandırmayı teklif eder. Böylece hem siz ödemelerinizi düzene sokmuş olursunuz hemde banka nezdinde kredi borcunu ödemeye çalışan bir müşteri olarak puanınızı arttırırsınız.
Eğer birden fazla krediniz veya kredi kartı borcunuz varsa bunları tek bir bankada veya tek bir kredide birleştirerek borçlarınızı tek bir yerde toplamanız sizin için faydalı olacaktır. Böylece hem ödeme sırasında kolaylık yaşarsınız. Hem de sadece bir bankaya ve bir borca sahip olduğunuz için gecikme gibi durumlarda tek borcun yansıtacağı olumsuz puana razı olursunuz. Aksi halde birçok borcun gecikmesi kredi puanınızı topluca düşürecektir.
Ödemelerinizi tek bir gün dahi geçirmeden günü gününe yapın. Eğer kredinizi yapılandırmış ve yeniden taksitlendirerek ödemeye başlamış iseniz bu bankanın size tanıdığı bir haktır. Bu hakkı iyi kullanın ve ödemelerinizde en ufak bir gecikmeye dahi imkan vermeyin. Otomatik ödeme talimatı vererek veya hatırlatma uygulamalarını ayarlayarak size kredi ödeme gününden önce hatırlatılmasını veya unuttuğunuzda otomatik ödeme ile kredi borcunuzun gününde ödenmesini sağlayabilirsiniz.
Kredi kullanırken vereceğiniz ipotek sizin kredi puanınızı arttıracaktır. Banka nezdinde borçların tahsil edilebileceği bir varlığınızın olduğunu göstermek bankaların size kredi verirken alacak tahsilini gerçekleştirebileceklerine inanmalarını sağlar böylece kredi puanınız yükselir.
Düşük Kredi Puanıyla Kredi Çekmek
Kredi puanınız düşük ve yüksek miktarda kredi çekmek mi istiyorsunuz? O zaman yapmanız gereken öncelikle küçük miktarda bir kredi çekmek ve bu kredinin taksitlerini eksiksiz bir şekilde ödemek. Bu krediniz bittikten sonra banka nezdinde kredibiliteniz artacaktır. Yalnızca kredi kullandığınız bankada değil diğer tüm bankalarda bu puanınız yükselecektir.
Kredi puanınızın düşük olmasından dolayı kredi kartı başvurularınız red ediliyorsa bu durumda yapmanız gereken şey kredi kartı almak istediğiniz bankadan bir adet hesap açtırmanız ve bu hesaba düzenli olarak para girişi yapmanız gerekmektedir. Maaşınızı buraya yatırabilir veya aylık elinizdeki, cebinizdeki parayı bu hesaba yatırarak ihtiyaç olduğunda tekrar çekip kullanabilirsiniz. Böylece banka sizin nakit akışınıza bağlı olarak kredi kartı almanıza onay verir.