Vergi borçlarının artışta olduğu bir dönemden geçiyoruz. Vergi borcu olan vatandaşların bazıları borçlarını unuttukları, bazıları da ödemedikleri için haciz işlemlerine maruz kalabiliyorlar. Vergi daireleri bu borçları tahsil edebilmek için yeni ve farklı yöntemler geliştirmeye başladı. Vergi dairesinin yaptığı bu değişimler sonrasında vatandaşların aklını kurcalayan birçok soru ortaya çıktı. Bu sorulardan bir tanesi de “Maaş Hesaplarına Vergi Dairesi Haciz Koyabilir Mi?” Bu sorunun yanıtını ve vergi borcuyla ilgili detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
Maaş Hesaplarına Vergi Dairesi Haciz Koyabiliyor Mu?
Maaş hesapları banka hesaplarında olduğundan dolayı vergi daireleri maaş hesaplarına haciz koyabilmektedir. Bu haciz koyma işlemi e-Haciz olarak adlandırılmaktadır. Bu sistemle beraber elektronik ortamda icra işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor. Vergi dairesinin bankaya yapmış olduğu uyarı ile banka vergi borcu olan maaş hesabına bloke koyar. Vergi dairesine borcunuzun 200 TL olduğunu varsayalım, maaşınız 3000 TL yatsa dahi borçtan kalan miktarı hesaptan çekemezsiniz. Haciz koyulması durumunda hesap tamamen kullanımınıza kapatılır. Hesabın kullanıma açılabilmesi için vergi borcunuzu ödemeniz zorunludur. Vergi borcu ödenir ödenmez banka hesabınız kullanıma açılır. Bu süreçten sonra hesaptaki parayı kullanabilirsiniz.
E-haciz uygulaması ile devlet kurumlarının işleri oldukça kolaylaşmıştır. Hiçbir masraf olmaksızın kişinin maaş hesabına haciz koyulur ve gerektiğinde vergi borcu bu hesap üzerinden karşılanır. Vergi dairelerinin e-Haciz işleminde tüm yetkileri tamdır.
Maaş Hesabıma Haciz Koyuldu Ne Yapmalıyım?
Maaş hesabınızda bulunan hacizi kaldırmak için borcunuz olan ilgili vergi dairesine gitmeniz gerekmektedir. İlgili vergi dairesine gittikten sonra borcunuz olan miktarı öğrenmelisiniz. Borcunuzu vergi dairesinde ödediğiniz takdirde hesabınızdaki haciz kalkacaktır. Eğer vergi borcunuz ödeyemeyeceğiniz bir miktarda ise talep ederek taksitlendirme yöntemine başvurabilirsiniz. Hacizin kalkması için farklı bir vergi dairesine gitmemelisiniz, borç olan mevcut vergi dairesi haricinde işlem maalesef yapılamamaktadır. Vergi dairesinde borç ödeme işlemini tamamladıktan sonra haciz koyulan hesabınızın olduğu bankaya gidiniz. Vergi dairesinden borcunuzu ödediğinize dair almış olduğunuz belge ile bankaya başvuruda bulununuz. Bu işlemin ardından banka hesabın üzerindeki hacizi hemen kaldıracaktır. Vergi borcunuzun olup, olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu sayede e-Haciz işlemine maruz kalmamış olursunuz.
Vergi Borcu Sorgulama
Vergi borcu sorgulama işlemini internet üzerinden yapmak için farklı iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi’dir. İnternet Vergi Dairesi resmi internet sayfasına giriş yapıp, gerekli alanları doldurduktan sonra vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
Vergi borcu sorgulamak için bir diğer yöntem ise e-Devlet’tir. E-Devlet üzerinden vergi borcu sorgulama işlemini gerçekleştirmek için e-Devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. E-Devlet şifresi PTT şube ve müdürlükleri tarafından 2 TL karşılığında verilmektedir. En yakın PTT şube veya müdürlüğüne giderek kısa sürede e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz.
E-Devlet şifrenizi PTT’den aldıktan sonra e-Devlet resmi internet sayfasına giriniz. Almış olduğunuz şifreyle de e-Devlet sistemine giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra arama butonuna Vergi Borcu Sorgulama yazıp, sorgulama bağlantısına tıklayınız. Bu sorgulama ekranından vergi borç durumunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Vergi işlemleriniz ile ilgili tüm detaylı bilgiler bu sorgulama ekranında yer alır. İstediğiniz takdirde “Yazdır” butonu ile sayfanın çıktısını alabilirsiniz.
Vergi Borçlarınızı Takip Edin!
Vergi borcunu unutup, haciz aşamasına kadar gelen vatandaşların bu konuda titiz davranması gerekmektedir. Devlet tarafından oluşturulmuş olan sorgulama kanallarını kullanarak düzenli bir şekilde vergi borçlarını takip etmeleri gerekir. Ufak miktarlarda dahi olsa vergi borcu ilerleyen süreçlerde haciz işlemine kadar ilerleyip, istemediğiniz sonuçlar yaşatabilir. Bu sebeple vergi borçlarınızı düzenli olarak kontrol ediniz ve ödemelerini gerekli tarihlerde yapınız.