Bireylerin ev alma, iş kurma, okul ya da düğün masrafları gibi birçok konuda para biriktirmeye ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak para biriktirirken izlenecek yollar hakkında bir yazı kaleme aldık.
Para Biriktirirken İzlenecek Yollar
Çalışan ya da öğrenci, emekli ya da bir işsiz… Kim olduğunuz veya ne kadar gelir elde ettiğiniz önemsenmeksizin; para biriktirmek istediğiniz zaman bunu kolaylaştıracak birçok yöntem bulunmaktadır. Biraz dikkat ve tasarruf ile kısa ya da uzun vadede para biriktirmeniz mümkündür.
Para biriktirirken izlenecek yolları sizler için kolay okunması ve anlaşılması için sıraladık.
- İlk olarak; para biriktirmek için yüksek gelirli bir işe girmeye çalışmak ya da yüksek gelir getiren işleri kovalamak zorunda değilsiniz. Bunun yerine aylık gelirinizi net belirleyerek harcamalarınızda tasarrufa gidebilirsiniz. Gereksiz harcamalar para biriktirmenin önündeki en büyük engellerden biridir. Bu konuda örneğin, dışarıda yemek yeme alışkanlığını değiştirebilirsiniz. Her gün dışarıda yenen yemekler hem kişilerin sağlığını etkilemekte hem de aylık gelirin büyük kısmını da yok etmektedir. Bu yüzden dışarıda yemek yerine kendi yemeğinizi hazırlamanız, yemek masraflarınızı ciddi anlamda düşürerek para biriktirmeniz için ilk adımı atmanızı sağlayacaktır. Ayrıca arkadaşlar ile her hafta sonu gezip tozmak yerine bazı haftaları arkadaşlar ile evde geçirerek de gereksiz masrafların önüne geçilebilir. Marketlere gitmeden önce muhakkak liste yapılarak gidilmelidir. Aksi halde her gördüğünüzü almak isteyeceğiniz için fark etmeden ciddi miktarda para harcamış olursunuz. Bu ve buna benzer yöntemleri kullanarak gereksiz masraflardan kaçınabilirsiniz.
- Alacağınız elektronik eşyalar, araç ya da mobilya gibi ürünleri 2. el satın alarak ciddi manada tasarruf edebilirsiniz.
- Eğer para biriktirmeyi kısa vadeli değilde uzun vadede yapmak istiyorsanız bu durumda Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olmanız önerilir. Bireysel Emeklilik Sistemi gerek devlet gerek ise özel kuruluş ve bankalar tarafından oluşturulan ve finanse edile bir sistemdir. Her ay gelirinizin ufak bir kısmı direkt olarak Bireysel Emeklilik Sistemine aktarılır. Bu Bireysel Emeklilik Sistemi hesabına eklenen paralara yapılan destekler ile paranın miktarı artmaktadır. Birçok banka Bireysel Emeklilik hesabına eklenen paranın yarısına yakınını katkı olarak vermektedir. Son yıllarda devlet de Bireysel Emeklilik Sistemini önemseyerek birçok banka ile ortak projeler yürütmüştür. İleride ev veya araba almak yahut gezmek tozmak için kullanmak isteyeceğiniz parayı şimdiden Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde biriktirebilirsiniz.
- Bir diğer yöntem ise ev hanımları ve öğrencilerin çokça seveceği ”Kumbara” yöntemidir. Dilediğiniz türden bir kumbara edinin. Her gün otobüs ücretinden artan ya da markette ürün aldıktan sonra arta paraları kumbaraya atın. 1 yılın sonunda bu bozuklukların ne kadar çok biriktiğine inanamayacaksınız.
- Eğer para biriktirmek için biraz daha hızlı yollar kullanmak istiyorsanız; paralarınızı altın ya da dövize yatırabilirsiniz. Bildiğiniz gibi altın döviz gibi değerli şeyler ekonomik gelişmelere bağlı olarak artıp azalmaktadır. Bu yüzden ucuzken alacağınız altın veya dövizi değeri arttığında satarak ciddi manada para kazanabilirsiniz. Tabi bu yol kısa sürede para biriktirmeyi sağlarken aynı zamanda da riskleri olan bir yoldur. Bu yüzden kişinin bu yola başvurmadan önce iyi bir araştırma yapması gereklidir.
- Para biriktirmek ve değerlendirmek için bir diğer yol ise hisse senedi alım ve satımıdır. Hisse senetleri kıymetli evraklar olup para yerine kullanılmaktadır. Bu yüzden paralarınız hisse senetlerine yatırarak bu senetlerin değerlenmesi sonucunda büyük kâr elde edebilirsiniz. Bu kâr size kısa yoldan paranızın değerlendirilmesi ile para biriktirmede etkili bir yöntem olacaktır. Fakat bu yolu denemek oldukça risklidir. Eğer hisse senedi alım ve satımında tecrübeli değilseniz veya birinden danışmanlık almazsanız tüm paranızı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden bu yolu izlerken tüm açılardan düşünerek hareket etmek önemlidir.
- Son olarak para biriktirmek konusunda bir hedef belirleyin. İlk ay 200 TL için hedef belirleyin. Bu miktarı bir kenara ayırın ve asla o miktara dokunmayın. Bir süre sonra o para unutulmuş olacak ve elinizdeki miktar ile ayı geçirmiş olacaksınız. Ay sonunda 200 TL’de size kalmış olacaktır. Böyle ufak ufak kenara atmalar ile büyük paralar biriktirirken, tasarruf yapmayı da öğreneceksiniz.