Şahıs şirketi kurmanın avantajları olduğu gibi çeşitli dezavantajları da bulunmaktadır. Bu nedenle şahıs şirketi kurmadan önce bireylerin bu noktalara dikkat etmesi gerekir. Zira çeşitli dezavantajlar kimileri için avantaj haline dönüşebilirken, çeşitli avantajlar da kimileri için birer dezavantaj haline dönüşebilir. Şahıs şirketi kurmanın avantajları arasında kademeli vergi sistemi, düşük defter tasdik ücretleri ve düşük muhasebeci ücreti bulunurken, dezavantajları arasında limited şirketlerine göre devredilmesinin zor olması ve ciro yükseldikçe yüksek oranlarda artış gösteren vergi oranları bulunmaktadır. Biz de bu yazımızda şahıs şirketi kurmanız için sebeplerden bahsedecek ve sonrasında bu konu ile ilgili olarak en çok merak edilen noktalardan birine yani “Şahıs Şirketi Nasıl Açılır Masrafları Nelerdir?” sorusuna cevap vereceğiz.
Sayfa İçeriği
Neden Şahıs Şirketi Kurmalıyım?
Bu hususta ilk olarak yapmanız gereken şey faaliyette olacağınız iş türüne ya da bir ortağınızın olup olmayacağı, iş kapasitesi gibi konulara cevap vermek olacaktır. Örneğin küçük bir sermaye ile birlikte orta sınıf bir esnaf olarak kendi şirketinizi kurmak istiyorsanız şahıs şirketi kurmaktan şaşmamanız ve bu yolda devam etmeniz gerekiyor. Daha kurumsal bir şirkete ve daha fazla ortak sayısına sahip olacak ve birden fazla iş kolu ile ilgilenecekseniz bu durumda şahıs şirketi ile yolunuza devam etmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle de ilk olarak kendi kapasitenizi ve ne yapmak istediğinizi belirlemeli ve buna göre kendinize en uygun olan yolu seçmeniz gerekmektedir.
Şahıs şirketi, şahıs firması ya da bir diğer adı ile şahıs işletmesi gerçek kişi kuruluşlardır. Bu kuruluş türünde girişimcilerin işletmeyi kendi isimleri ve namlarıyla birlikte yürütmeleri ve tüm borçları için herhangi bir sınıra sahip olmadan sorumlu olması söz konusudur. Şahıs şirketi kuruluşu sermaye şirketlerine göre daha az maliyetli olmak ile birlikte aynı zamanda çok daha hızlı bir şekilde kurulabilmektedir. Vergi yapısı olarak da gelir vergisi mükellefi olan şahıs şirketlerinin kazançları gelir vergisi dilimleri üzerinden vergilendirilmektedir.
Şahıs şirketi kurmak yaklaşık olarak yalnızca iki gün süren bir işlem olup sermaye şirketlerinin aksine şahıs şirketi kurabilmek için yapılması gereken tüm işlemler yalnızca vergi dairesi aracılığı ile yapılabilmektedir. Yapılacak olan işe göre meslek odası ile ilgili işlemler yapılabilmesi de söz konusu olabilmektedir.
Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin öncelikle çeşitli evrakları hazırlaması gerekmektedir.
Şahıs Şirketi Kuruluşu İçin Gerekli Olan Evraklar
- Tapu Fotokopisi – Kira Kontratı
- İmza Beyannamesi
- İkametgah
- Mali Müşavir Vekaleti
- Nüfus Cüzdan Sureti
- Varsa Araç Alış Senedi ve Ruhsat
Yukarıda yer alan belgeleri hazırlayan kişilerin vergi dairesinin yolunu tutmaları gerekir. Bu işlemin ardından işe giriş bildirgesi düzenlenmekte ve yukarıda yer alan belgelerin de ilave edilmesi ile vergi dairesine başvuru yapılmaktadır.
Vergi levhası ise iş yerine yoklama memurlarının gelmesinin ve yoklama tutmasının ardından hazır olmaktadır. Şahıs şirketi kurarken bir mali müşavirden yardım almanız halinde mali müşavir sözleşmesi ile kuruluş başvurusu yapmış olduğunuz gün vergi levhasını alabilmeniz mümkün olacaktır.
Şahıs şirketi kuruluş işlemlerinin tamamlanmasının ardından vergi dairesine giderek vergi dairesi şifresi ile e tebligat işlemlerini de yaptırmayı unutmamanız gerekiyor.
Şahıs Şirketi Masrafları Nelerdir?
Şahıs şirketi kuran kişilerin kuruluş masrafları konusunda harcama yapması gereken kalemler ve tutarlar şu şekildedir:
Noterden alınacak olan imza beyannamesi için 68 TL
Mali müşavir vekaleti için 95 TL
Mali Müşavir İstanbul’da ise kuruluş ücreti için 250 TL
Vergi Dairesi tarafından yapılan kira kontratı damga vergisi ortalama olarak 30 TL
Yazar kasa kullanımında 730 TL
Meslek odasına yapılacak olan kayıt ücreti 600 TL
İşletme Defterine noter tarafından yapılacak onay için 60 TL gerekmektedir.
Bununla birlikte şahıs şirketlerinin kurulmasının ardından aylık muhasebe ve vergi işlemleri için bir mali müşavir ile çalışılması gerekmektedir. Aylık muhasebe ücretleri ise şehirden şehre göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bulunduğunuz şehre göre aylık muhasebe ücretlerine internet üzerinden bakabilirsiniz.
Şahıs şirketi kurulumunun ardından icra ettiğiniz mesleğe göre çeşitli izinler almanız gerekmektedir. Bu izinleri meslek odalarından, bakanlıktan ya da belediyeden almanız gerekebilir.
Kurulumun Ardından Yapılacak Maliyetler
Şahıs şirketinin kurulmasının ardından aylık, 3 aylık ya da yıllık olarak yapılacak olan ödemeler aşağıda yer alan listede bulunmaktadır.
Aylık Maliyetler
Aylık Katma değer vergisi
Aylık çalışanlar için sigorta primleri
Aylık Bağ-Kur primleri
Aylık mali müşavir ücreti
Aylık ya da üç ayda bir ödenen stopaj vergisi
Üç ayda bir ya da aylık ödenen geçici vergi
Yıllık Maliyetler
Yılda bir kez ödenen yıllık gelir vergisi
Yılda bir kez ödenen yasal defter tasdik ücreti
Yılda bir ya da iki kez ödenen meslek odası üye aidatları
Şahıs Şirketi Kuruluşu İle İlgili Diğer Bilgiler
Şahıs Şirketinin Kuruluş Süreci
Şahıs şirketi kuruluş süresi, vergi dairesine başvurulduktan sonra 1 ve 3 gün arasında işlemleriniz tamamlanacak olsa da ortaya çıkabilecek olan çeşitli olumsuz durumlardan dolayı bu sürenin uzaması mümkündür.
Yazar Kasa Kullanımı
Perakende satışı yapan şahıs şirketlerinin vergi dairesi açılış tarihiden itibaren 15 gün içerisinde maliyeden yazar kasa izni ile ilgili bir yazı alması gerekmektedir. Bu yazı ile birlikte bir yazar kasa alarak servis işlemlerini bitirmeniz ve yazar kasa levhanızı temin etmeniz gerekir.
Fatura Bastırmak
Kuruluş tarihinden itibaren satışlarınızı belgelemek için anlaşmalı bir matbaa ya da noterden fatura tasdik etmeniz gerekiyor.
Sigortalılık
Vergi mükellefi olan kişilerin aynı zamanda Bağ-kur yani 4B sigortalı oldukları anlamına gelmesi sebebi ile ayda en az 350 TL tutarında prim ödemesi gerekir. Eğer hali hazırda emekliyseniz SGDP yani Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödemeniz gerekir. Bu prim asgari ücretin %12’sine denk gelmektedir. Bu konu ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken bir başka detay ise asgari ücretin artması ile ödemeniz gereken primlerin de aynı oranda artmasıdır.
Diğer Kuruluşlara Kayıt
Şahıs şirketini başarılı bir şekilde kuran kişilerin ticaret odasına ya da esnaf odasına kayıt yaptırması gerekir. Uygulama sırasında hemen yapılamayan bu işlemler için özellikle kredi aşamasında bankalar tarafından istenecek olan faaliyet belgesi sırasında mutlaka yapılması gerekir. Aksi takdirde faaliyet belgesi alınamamakta ve bankadan kredi gibi işlemler yapılamamaktadır.