Döviz transferi olarak da bilinen SWIFT işlemlerini hem yurt içi hem de yurt dışında yer alan bankalar arasında yapabilmeniz mümkün. Bugün sizlere SWIFT’in ne olduğu, nasıl oluştuğu, Şekerbank swift ücretleri, Şekerbank Swift Kodu Sorgulama işlemleri ve kısacası SWIFT ile ilgili önemli noktalardan bahsedeceğiz.
Uluslararası para transferleri ve aktarımlarının yapılabilmesi için ilk olarak bankaların da birbirlerini tanıyabilmesi gerekir. Bunun için de karşılıklı olarak iş yapılabilmesi adına özel kimliklere ihtiyaç duyulmuştur. Şekerbank üzerinden Türkiye İş Bankasına yapılacak olan SWIFT işlemi sırasında karşı tarafa Şekerbank’ın ismi değil swift kodu gönderilir. Bu şekilde ortaya çıkmış olan Swift kodu içerisinde banka, ülke ya da banka şubesi kısaltmaları yer alır. Swıft kodları özel bir kodlama sistemine sahip olduğu için uluslararası döviz transferleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Sayfa İçeriği
Şekerbank SWIFT İşlemi
Swift işleminin yapılabilmesi için ilk olarak döviz hesabına sahip olmanız gerekir. Para transferi yapılacak olan bankanın SWIFT kodunu bilmeniz burada önem taşıyan konudur. Bu kodu bilmeniz halinde başka herhangi bir bilgiye ihtiyaç duymazsınız. SWIFT kodu 11 haneden oluşmakta olan bir koddur. 11 haneden az olan kodun başına X harfini eklemeniz gerekir. SWIFT kodunu bilmediğiniz takdirde bankaların yer aldığı ülkeyi seçtikten sonra para transferi yapacağınız bankanın ilk iki harfini ve işlem yapacağınız tutarı girmeniz gerekir. Yurt içinde yapılacak olan Swift işlemleri için örneğin Türkiye İş Bankasına yapılacak bir para transferinde tu harflerinin girilmesinin ardından sistem karşınıza bu kriterlere uyan ve SWIFT sistemine dahil edilmiş olan banka şubelerinin listesini çıkartır.
Şekerbank SWIFT işlemleri hafta içi saat 09:00 ile 16:00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. SWIFT işlemleri gün içinde 12:30’dan önce yapıldığı takdirde aynı gün içinde, 12:30’dan sonra yapılması halinde ise bir iş günü sonra valörlü olarak karşı bankanın hesabına gönderilir.
Şekerbank SWIFT Kodu
SWIFT kodu ile birlikte döviz işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Şekerbank müşterileri bu sistemden olabildiğince iyi bir şekilde faydalanabilir. Şekerbank Swıft kodu sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin alıcı ve gönderici hesap numarası ile ad ve soyad bilgilerine ihtiyacınız vardır. Şekerbank swift kodu sorgulama işlemleri için Şekerbank resmi intenet sitesine girebilir ve yine aynı site üzerinden İnternet Şubesine giriş yapabilirsiniz. Aynı şekilde bu site üzerinden SWIFT işlemlerini gerçekleştirmeniz de mümkündür.
Şekerbank üzerinden döviz transfer işlemlerini gerçekleştirecek olan kişilerin SEKETR2A kodunu kullanması gerekir. Çapraz kur üzerinden yapılacak olan swift işlemleri için de herhangi bir yabancı para vadesiz hesabı açmanıza gerek kalmadan TL hesaplarınız üzerinden döviz transferi işlemlerini de gerçekleştirmeniz mümkündür.
Döviz transfer işlemlerini gerçekleştirdikten sonra bu işlemi iptal ettirmek isteyen kişilerin 444 78 78 numaralı Şekerbank Çağrı Merkezini araması ve konu ile ilgili talebini bildirmeis gerekir. Fakat karşı bankanın bu işlem ile ilgili olarak masraf talep etmesi mümkündür. Swift işleminin iptal etmesinden kaynaklı olan tüm masraflar hesabınızdan tahsil edilir. Swift işlemleri Telefon Bankacılığı ile de yapılabilir.
Şekerbank İnternet Şubesi üzerinden yapılacak olan döviz transfer işlemleri yalnızca serbest transferler için mümkündür. İthalat ya da ihracat amaçlı transfer ya da ödeme işlemleri gibi ticari amaçlı bir işlem yapmanız gerekiyorsa bu tür işlemleri Şekerbank şubelerine giderek yapmanız gerekir. İşlem girişinin yapılması ile işlemin gerçekleşmesi arasında kısa bir süre oluşacaktır. Bu süre kontrol işlemidir. Bu aşamada yapılan işlem açıklaması serbest transfer için uygun olmadığı takdirde işleminiz iptal edilir. Şekerbank üzerinden yapılan döviz transfer işlemleri Şekerbank İnternet Şubesi üzerinden gerçekleştirilebilir. Döviz transfer işlemlerinin gerçekleşememesi hesap numaraları ve isim arasında farklılıklar olmasından kaynaklanabilir. Bu tür sorunlarda Şekerbank tarafından sizlere düzeltme talebi yapılır ve düzeltmenin ardından işlem gerçekleştirilir. Güncelleme işlemleri için para transferi yapılacak olan banka tarafından güncelleme için ücret talep edilmesi de mümkün olup bu ücret yine aynı şekilde Şekerbank şubesinde yer alan hesabınızdan kesilir.
Şekerbank Swift Kodu Nasıl Kullanılır?
Şekerbank swift işlemlerini Şekerbank şubeleri üzerinden gerçekleştirmeniz halinde Şekerbank görevlileri sizinle uygun bir şekilde ilgilenir. Fakat bu işlemleri İnternet Şubesi üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle Şekerbank resmi internet sitesine giriş yapmalı daha sonra sağ üst köşede yer alan bireysel internet şubesine butonuna tıklamalı ve İnternet Şubesine giriş yapmalısınız. Daha sonra transfer ve ödemeler menülerine tıklayarak Swift ya da döviz transferi seçeneğine tıklamanız gerekir.
Şekerbank Swift Ücretleri
Muhabir banka havale sorgulama işlemlerinin asgari ve azami tutarı 31.5 Amerikan Doları / Euro olup asgari ve azami oranı binde 5’tir. Bu Swift işlemine banka sigorta muamele vergisi de dahil edilmiştir.
Yabancı para giden havale işlemlerinde 1 dolar ve üzeri işlemlerde asgari tutar 31.5 Amerikan Doları / Euro olup asgari oranı binde 5’tir. Bununla birlikte azami tutar 252 Amerikan Doları / Euro olup azami oranı binde 5’tir. Banka sigorta muamele vergisi dahil olmak üzere X Amerikan Doları ya da muadiline ilave olarak 30 TL alınır.
Bireysel İnternet Bankacılığı üzerinden yapılacak olan Swift işlemlerinde 3.000 Amerikan Doları ya da muadiline kadar asgari ve azami tutar 31.5 TL olup, asgari ve azami oran alınmaz. 3000 Amerikan Doları ve üzeri ya da muadili bir ücret için ise belirlenmiş olan asgari ve azami tutar 37.5 TL olup, asgari ve azami oran alınmaz. Bu ücretlere banka sigorta ve muamele vergisi ile diğer yasal vergiler dahil edilmiştir. Aynı ücretler Telefon Bankacılığı için de geçerlidir.
Yabancı para gelen havale işlemlerinde Amerikan Doları / Euro haricindeki para birimleri için asgari ve azami tutar 31.5 Amerikan Dolarıdır. Banka sigorta muamele vergisi dahil olan bu tutar 30 Amerikan doları ya da muadili bir yabancı paradır. Amerikan Doları / Euro para birimleri için asgari tutar 30 Amerikan Doları / Euro ve asgari oran binde 5 iken, azami tutar 240 Amerikan Doları / Euro ve azami oran binde 5’tir. Bu tutara ise banka sigorta muamele vergisi dahil edilmemiştir.