Bazen yaptığımız harcamalar sonucu maddi hasara uğrarız. Biz maddi hasarı ödemeyi düşünürken bir anda ortaya çıkan ihtiyaçlar sonucunda almamız gereken bazı önemli gereçler olabilir. Kredi çekmek veya bankalardan nakit desteği almak ilk aklımıza gelendir. Fakat bir yolu da senet imzalamaktır. Bazı kişiler veya şirketler arasında anlaşılmaya varılıp senet oluşturma gereği duyabiliriz. Senet bireylerin borçluluk durumunda karşılıklı olarak imzaladıkları ve değerli evraklar içerisinde bulunan bir evraktır. Ticari anlaşmaları daha sağlam ve bir belge ile ödemeleri zorunlu hale getirilmeleri için senetlere ihtiyaç duyulur. Senette bir alacaklı bir de borçlu bulunur. Senedin hukuksal geçerliliği mevcuttur. Senet kullanımı kişinin borcunun bir sonraki ödeme tarihine aktarmasını sağlar ve senet kullanımında kefil gerekmez. Günümüzde çok da tercih edilmezler nedeni ise bazı sıkıntılar yaşanmasıdır. Senetler herhangi bir kağıt olamaz. Senetler için özel basımlı kağıtlar mevcuttur. Sadece bu özel kağıtlar belge hükmü taşır. Bu yazımızda senet örneklerini, senet örneklerinin nasıl doldurulacağını inceleyeceğiz.
Senet Örnekleri
Senetleri kırtasiyelerden kolaylıkla edinebilirsiniz. Senetleri doldurma işlemleri ise aşağıda belirttiğimiz senet örnekleri gibi hazırlanabilir.
- Ödeme tarihi senedin son ödeme tarihidir. Bu kısım boş olursa eğer senedin ibraz edildiğinde ödenmesi şarttır.
- Türk Lirası yazan kısımda borçlunun ne kadar borcunun bulunduğuna dair sayısal olarak para miktarı yazılır. Yazılan para miktarının her iki tarafına da kare işareti konulur. Bunun sebebi ise para miktarında herhangi bir değişiklik yapılmasını önlemektir. Miktarın küsuratı yoksa yanlarına çizik atılmalıdır. Çizik atmanında yine sebebi miktarda oynanmamasını sağlamaktır.
- Hamil kısmına ise alacaklı olan kişinin adı ve soyadı yazılır.
- Senet kişiye veya şirket adına yazılacaksa bunu da belirtmek gerekir. Eğer şirket adına yazılacaksa miktardan sonra ödeyeceği yazan kısıma -mizin yazılması ve unvan kısmına şirket ismi yazılmalıdır. Vergi dairesi numaraları da yine şirkete ait olan vergi dairesi numaraları yazılmalıdır. Kişiye ait bir senet ise ödeyeceği yazan kısmına -m harfi yazmanız gerekmektedir.
- Tutarlar sayı ile yazıldığı gibi alt tarafa bir de yazıyla yazılır. Bunun sebebi ise numaralar üzerinde oynama yapılmasını önlemektir.
- Senet örneklerinde olduğu gibi senet numarası yazan yere birden fazla senet var ise numaraları yazılır.
- Sonraki boşlukta ise borcun ne için alındığı yazılır. Bir mal veya hizmet adına borç alınmışsa malen, nakit olarak alınmışsa nakden yazılır. Bu kısmın boş kalmasında bir mahzur bulunmaz fakat doldurulması ispat edilmesinde yardımcı olur.
- Borçlu kısmına alacaklının parayı verdiği kişinin yani parayı alan kişinin ismi yazılır.
- Senedin en alt bölümünde düzenleme kısımları mevcuttur. Bu bölümlere ise düzenlenme yeri ve tarihi yazılır, bu kısımların yazılması zorunludur. Düzenleme yeri kısmı boş bırakılmışsa eğer bu bölümde borçlunun adresi kabul edilir.
- Mahkeme kısmına hangi mahkemenin yetkili olduğu belirtilmelidir.
- Senette kefile ihtiyaç yoktur fakat kefil var ise yazılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Kefil yazılması olası durumlarda şahit olarak kefil kısmındaki kişi gösterilir. Kefilin de varsa vergi dairesine kayıtlı olduğu numara yoksa T.C. kimlik numarası yazılmalıdır.
- T.C. kimlik numarası bölümüne borçlu olan kişinin T.C. kimlik numarası veya vergi dairesine kayıtlı olduğu numarasını yazması gerekmektedir.
- En altta yazan kabul eyleri- kısmını ise şirket adınaysa -z eki ile, kişi adına ise -m eki ile doldurmak gerekir.
- Bazı senetlerde vade kısmı bulunmaktadır. Vade kısmına ise imzaladığımız tarihten itibaren senedin son ödeme tarihine kadar olan gün sayısı yazılmalıdır. Örneğin 03.03.2016 tarihinde senet oluşturalım ve senedin son ödeme günü 03.06.2016 olsun. Bu zaman diliminde geçen süre 92 gün kadardır. Vade kısmına bu 92 gün yazılır. Vade yazarken dikkat edilecek nokta ay olarak değil gün olarak yazılmalıdır bunun sebebi ise senedin daha net bir şekilde olmasını sağlamaktır.
- İmza senedin gerekli ve en önemli kısımlardan biridir. Eğer imza olmaz ise senet geçersizdir. Bir imza yeterlidir fakat halk arasında iki imza olarak alışılmıştır. Senet bir şirket tarafından iki defa imzalanırsa eğer imzalayan kişinin şahsi sorumluluğu da bulunmaktadır. Kefil varsa kefil de borçlunun imzaladığı bölümün üst tarafına imza atmalıdır.
Eğer senet imzalayacak veya imzalatacaksanız yukarıdaki senet örnekleri gibi senetler hazırlayabilirsiniz. Bu senet örneklerindeki gibi senet imzaladığınız takdirde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
- Senedi alacaklı ve borçlu da inceledikten sonra imzalar atılmalıdır.
- Borçlu kişi senedi kendisine ait olan el yazısıyla doldurmalıdır. El yazısı kullanmasındaki amaç, borçlunun yazısını tespit etmek bazı durumlarda kişiye ait olduğunu ispatlamaktır.
- Senet incelenip imzalandıktan sonra fotokopisi çekilmeli ve aslını alacaklı kişinin alması gerekmelidir. Borçlu ise kopyasını almalıdır.
- Senet bittiğinde, borçlar ödendiğinde borçlu kişinin imzasının bulunduğu alacaklı da olan senet ortadan yırtılıp atılmalıdır.
- Borçlunun her ödediği bedel için not alınmalı ve miktar toplam borçtan düşülmeli.
- Eğer alacaklının makbuz verebilme imkanı varsa, borçlunun ödedikleri miktarlar için makbuz alınmalı.
- Daha sonra olabilecek anlaşmazlık, karışıklıklar için senet borçlu tarafından saklanmalıdır.
- Boş senede imza atılmamalıdır.
- Eğer taksitli olarak ödeme yapacaksanız, tek bir senet değil her taksit için ayrı senet imzalayınız.