Tam Teminatlı Opsiyon İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır, Avantajları Nelerdir?

Tam Teminatlı Opsiyon İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır, Avantajları

Bu yazımızda DCD olarak da bilinen ve açılımı Dual Currency Deposit olan, Türkçe’ye Çift Para Birimli Mevduat olarak geçen tam teminatlı opsiyon işleminden bahsedeceğiz. Tam Teminatlı Opsiyon İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır, Avantajları nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin..

Tam Teminatlı Opsiyon İşlemi Nedir?

Elinizde belirli bir miktarda birikim olduğunu ve bu birikimi kullanarak 1.500 seviyesinden altın satın almak istediğinizi ve bu işlemi gerçekleştirmek için yeterli vaktinizin olmadığını düşünelim. İşte tam teminatlı opsiyon işlemlerinin devreye girdiği yer de tam burası. Tam teminatlı opsiyon işlemi ile birlikte 1.500 seviyesinden altın alma hakkını bankaya vererek, bu işlem karşılığında banka tarafından prim ödemesi alabiliyorsunuz. Tam teminatlı opsiyon işlemi kısaca şu anlama gelmektedir; bir para cinsini bizzat belirlemiş olduğunuz vade ve yine bizzat belirlemiş olduğunuz bir seviyeden alma hakkını bankaya satıyor ve bunun karşılığında da banka tarafından belirli tutarlarda prim ödemesi alıyorsunuz. Tam teminatlı opsiyon işlemine konu olan anaparanın aynı vade dahilinde vadeli mevduata bağlanması ile birlikte mevduat getirisi elde ettiğiniz bir türev ürünüdür.

Tam Teminatlı Opsiyon İşleminin Özellikleri Nelerdir?

En az 100.000 Dolar ya da o anki kura göre buna eş değer olan meblağlar kullanılarak açılmakta olan tam teminatlı opsiyon işleminin özellikleri şu şekildedir;

Çeşitli döviz pariteleri üzerinden yapılabilmekte olan tam teminatlı opsiyon işleminde tüm döviz pariteleri kullanılabilmektedir. Kur riski kullanılmakta olan tam teminatlı opsiyon işleminde en çok kullanılmakta olan pariteler Euro – TL, TL – Dolar, Euro – TL şeklindedir. Tam teminatlı opsiyon işlemi diğer mevduat ürünlerinin aksine anapara korumalı bir ürün değildir.

Tam teminatlı opsiyon işleminde yapılan işlemin riski piyasada var olan döviz paritelerinin hareketlerine göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte yatırımı yapan kişi mevduatın tamamını teminat olarak kullamak zorundadır. Yatırılmış olan tutarın vadesi gelmeden önce kullanılması mümkün olmayan tam teminatlı opsiyon işleminde vade bozulduğu takdirde elde edilmiş olan yatırımın getirisi kaybedilecektir. Ayrıca DCD’de %10 oranında stopaj bulunmaktadır.

Tam Teminatlı Opsiyon İşlemi Nasıl Yapılır?

DCD işleminin nasıl yapıldığını bir örnek ile ifade etmek daha doğru olacaktır. TL mevduat hesabına sahip olan bir yatırımcının, Dolar’ın TL karşısında değer kazanacağını ön gördüğünü varsayalım. Bu kişi döviz satma hakkını sattıktan sonra sözleşme tarihinde var olan kurun altında bir kullanım fiyatı ile anlaşma yapmış olacaktır. Vade sona erdiği zaman ise döviz kullanım fiyatının üzerine çıkmışsa mevduat TL olarak kalacaktır. Bu durumda yatırımcı opsiyon primi ve mevduat faizi elde etmiş olur.

Bunun tam tersi bir örneğinde ise döviz kullanım fiyatının atlında kalması halinde, banka yatırımcıya döviz satma hakkını kullanabilmekte ve bu durumun yaşanması halinde Doların fiyatı, kullanım fiyatının altında kalacağı için yatırımcı yüksek kur ile Dolar satın almış olacaktır.

Sahip olduğu yüksek risk ve yatırım yapabilmek için en az 100.000 Dolar ya da buna eş değer bir meblağ ile birlikte tam teminatlı opsiyon işlemini kullanmadan önce bir kez daha düşünmeniz de ve Forex piyasası gibi fiyatlar düşse de yükselse de yatımı avantajı sağlayan ve yatırdığını teminat üzerinden çok daha fazla işlem yapmanızı sağlayan ve kaldıraç gibi çeşitli birçok avantaja sahip olan bir piyasayı kullanmanız sizler için çok daha avantajlı olacaktır. Tam teminatlı opsiyon işlemlerinde bankaya kendi adınıza alım ve satım yapma hakkını vermiş olacağınızı unutmamalısınız.

Tam Teminatlı Opsiyon İşlemi Kimler İçin Uygundur?

Tam teminatlı opsiyon işlemleri genellikle döviz kuru hakkında belirli bir görüşe sahip olan müşteriler, yüksek faiz beklentisi olan kişiler ya da risk ile dans etmeyi seven kişiler tarafından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Faiz beklentisine sahip olan müşteriler tam teminatlı opsiyon işlemlerinde belirli bir oranda risk aldığının farkında olmalıdır. Ülkemizde genellikle bankaların bir ürünü pazarlarken her türlü ürünün pazarlama görevini şubeye vermesi ve tam teminatlı opsiyon işlemi yapılacak olan ürünün pazarlanırken risk seviyenin anlatılması oldukça önemli olsa da bankaların müşterileri yüksek faiz ile kandırma yönüne gitmesi gibi bir sorun ortaya çıkabilmektedir. Yatırımcıların her daim yatırım yapmadan önce risk seviyesini ölçmeleri gerekir.

Tam Teminatlı Opsiyon İşleminin Avantajları Nelerdir?

Tam teminatlı opsiyon işlemlerinin esasında pek fazla bir avantajı bulunmamakta hatta bu işlemin avantajı olarak ortaya yalnızca tek bir madde konulabilmektedir. Tam teminatlı opsiyon işleminin tek avantajı piyasa faizlerinin oldukça yukarısında faiz elde edebilme olasılığı olsa da bu durum piyasaya oranla oldukça fazla riske sahip olduğu için çoğu kişi tarafından tercih edilmemektedir.

Scroll to Top