Türkiye ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı ülkelerden biridir. Geçmiş yıllardan beri halkın tarım ve hayvancılık yaptığı ülkemizde sanayinin gelişmesi ile bu ürünleri işlemeyi öğrenmiş ve yurt dışına ihraç edecek kadar gelişmişlik göstermiştir. Hali hazırda dünyanın her ülkesine tarım ve hayvancılık ürünlerinin ihracatını yapan bir ülkeyiz. Türkiye’deki ürünlere talebin olması , ihracatın da yoğun yapılmasına katkı sağlamıştır. Biraz geçmişe gidilirse eskiden köylerde arazisi olan kişilerin hasattan kazandığını yeniden ekip biçme, yetiştiriciliğe yatırarak üretim yaptığı zamanlardan bu zaman sistem biraz daha farklılaştı. Yapılan araştırmalarda ülkemizin topraklarının tarım ve hayvancılığa oldukça uygun olması, Türkiye’nin jeopolitik konumunun ticarete oldukça müsait olması devletin bu işe el atmasını sağladı. Hayvancılık yapan veya tarım ile uğraşan kişilerinde tarımcılar elinde yeterli para bulunamadığından bazı zamanlar topraklarını ekip biçemez olurdu. Ya da hayvancılık ile uğraşan kişiler yeri oldukları halde parası bulunmadığından hayvan alamadığı için yeterli üretim yapamıyordu. Bazı çiftçiler eski metot tarım yöntemlerini kullanarak yeterli kazanç elde edemiyordu. Topraklarını nasıl verimli kullanacaklarını bilmiyorlardı. Hayvancılık ile uğraşanlar ise hayvanları fiziksel faktörlerden nasıl koruyacaklarını bilmedikleri için ya da üreme durumuna vakıf olmadıkları için hayvan sayısını arttıramıyor ya da hastalık neticesinde büyük kayıplar yaşıyordu.
Bu iki sektörde bariz yapılan hataların önüne geçmek, onları alanlarında yetiştirerek bilinçlendirmek, yeni ve modern yetiştiricilik yöntemleri konusunda eğitmek ve para desteği ile bu alanlarda üretim ve ticareti arttırmak amacı ile devlet destek vermeye başladı. İlk defa Ziraat Bankası önderliğinde çiftçilere verilen ”çiftçilik kredileri” ile bir kısmı hibe diğer kısmı düşük faizli uzun vadeli krediler ile üreticiye destek olmak için düğmeye basıldı. Daha sonra tarım ve hayvancılığın bütün kollarında kredi ve hibe desteği verilmeye başlandı. Bu destekler sadece devlet bankaları ile sınırlı kalmadı. Özel bankaların da bu alanda yatırım yapmaları ile üreticiler birçok alanda destek almak için fırsatlara sahip oldu. İşte bu özel bankalarda biri olan TEB; Türkiye Ekonomi Bankası tarım ve hayvancılılık alanında birçok kredi desteği sağlamaktadır. TEB ” işletme kredileri” kapsamında tarım, hayvancılık ve sanayi alanında bulunan bir alana yönelik kredi desteği ile öne çıkmaktadır. Bu yazıda sizlere Teb’in hayvancılığı geliştirmek ve desteklemek amacı ile müşterilerine sağladığı Teb Su Ürünleri Kredisi ile ilgili bilgiler sunacağız.
Sayfa İçeriği
Teb İşletme Kredileri
Teb ; Türkiye Ekonomi Bankası tarım ve hayvancılılık alanında üreticilik veya ticaret yapan kişilere destek vermek amacı ile hizmete sunduğu işletme kredilerinden birçok kişi faydalanmaktadır. İşletme kredileri kapsamında hem hayvancılık hem de tarım alanında faaliyet gösteren birçok kişiye destek sunmaktadır. Verilen bu krediler üretici için özel olarak düzenlenmektedir. Diğer alanlarda verilen kredilerden daha farklı faiz ve vade seçeneklerine sahip olmakla beraber, taksitlendirme ve borç ödeme yöntemi de farklılaşmaktadır. Üreticiyi mağdur etmemek adına uygun faiz oranları belirlenmiştir. Ayrıca 1 yılı aşkın vade seçenekleri ile de üreticinin kredisini rahat ödemesi amaçlanır. Üreticinin talebine göre kredi taksitleri aylık , 3 aylık , 6 aylık veya hasat sonunda gibi seçenekleri ile borç ödeme tipi belirlenir. Teb’in işletme kredileri kapsamında verdiği kredi türleri aşağıdaki gibidir.
- Hasat Kredisi
- Tarımsal BCH Kredisi
- Organik Tarım Kredisi
- İyi Tarım Uygulamaları Kredisi
- Sözleşmeli Üretim Kredisi
- Tarımsal Gelir Kredisi
- Arıcılık Kredisi
- Süt Hayvancılığı Kredisi
- Besicilik Kredisi
- Su Ürünleri Kredisi
- Tavukçuluk Kredisi
Bu yazıda ise işletme kredilerinden biri olan ”su ürünleri kredisi” hakkında bilgi verelim.
Teb Su Ürünleri Kredisi Nedir?
Teb bünyesinden verilen işletme kredilerinden biri de su ürünleri kredisidir. 3 tarafı büyük denizler ile çevrili ülkemizde balıkçılık faaliyetleri gelişmiştir. Özellikle Karadeniz bölgesinde balıkçılık faaliyetlerinin bol yapılmasından dolayı bu bölgeden su ürünleri kredisine başvurular daha fazla yapılmaktadır. Ülkemizin kıyı kesimlerinden farklı türlerde balıklar yetiştiği için ihtiyaçlarda da farklılaşmaktadır. Teb su ürünleri kredisi ile balıkçılara finansal destek sağlayarak ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Teb Su Ürünleri Kredisi sayesinde; balık avcılığı yapan kişilere tekne, balık yetiştiriciliği yapan kişilere havuz veya kafes ihtiyaçlarını gidermeleri için nakit desteği sağlanır. Teb’den Su Ürünleri Kredisi alanlar için 12 aya kadar vade ve vade sonunda anapara ve faiz ödemesi gibi avantajlar sunuluyor.
Teb Su Ürünleri Kredisi başvurusu yapmak için en yakın Teb şubelerinden birine gitmeniz gerekmektedir. Teb şubesine başvuru için gitmeden önce aşağıda sizler için paylaştığımız evrakları da tamamlayarak yanınızda götürmelisiniz. Teb Su Ürünleri Kredisi için gereken evraklar;
- Nüfus Cüzdan fotokopisi
- İkametgah senedi
- Su ürünleri yetiştiricilik belgesi
- Ruhsat teskeresi (Gemi ve Şahıs için)
- Denize elverişlilik belgesi
- Tonilato belgesi
- Gemi için sicil tasdiknamesi