Türkiye Ekonomi Bankası üzerinden yapılan işlemlerin çoğu yurt içi para havale işlemleri olsa da müşteriler tarafından yurtdışına havale işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler normal yurtiçi gönderimlerinden farklı olarak gerçekleştirilmekte ve kendisine ait özel bir kodlama sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda özel kodlama sistemlerinden TEB Swift Kodu Sorgulama işleminden bahsedeceğiz
Sayfa İçeriği
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
Türkiye Ekonomi Bankası ülkemiz genelinde kurulmuş olan köklü bankalardan birisidir. Türkiye Ekonomi Bankası kurulduğu andan itibaren ülkemizin gelişen ekonomisine katkı sağlamak amacı ile bünyesinde bulunan müşterilere birçok şekilde katkı sağlamıştır. Aldığı bu yardımlarla ekonomik anlamda ayakları üzerinde durabilen müşteriler ülke genelinde birçok karlı işlerde bulunmuşlardır. Bu sebeple Türkiye Ekonomi Bankası ülkemizin ekonomisinde büyük bir öneme sahiptir. İlk kurulduğu zamanlarda Kocaeli Halk Bankası olarak bilinen Türkiye Ekonomi Bankası, şuan ki adını 1982 yılında bankanın başkaları tarafından satın alınmasıyla kalıcı olarak almıştır. Türkiye Ekonomi Bankası o günlerden bugünlere müşterileri ile olan ilişkilerini diğer bankalarda da olduğu gibi çoğunlukla müşteri hesapları üzerinden geliştirmektedir. Bu hesaplar müşterilerin Türkiye Ekonomi Bankası bünyesinde açmış olduğu hesaplar olup müşterilerin bu kanallar aracılığı ile parasını tutabildiği bir yer olmaktadır.
Swift Kodu Nedir?
Swift kodu bankaları uluslararası alanda tanımlamak için kullanılan kodlara denilmektedir. Swift kodu uluslararası para transferi işlemlerinde kullanılmak için geliştirilmiştir. Swift kodunun asıl amacı başka bir ülkedeki bankaya para gönderim işlemi gerçekleştirirken o bankanın tanımlanması ve paranın o bankaya güvenle gitmesini sağlamaktadır. Bu sebeple yurt dışına gerçekleştirilen para gönderim işlemlerinde sizden göndereceğiniz bankanın ismi yerine o bankanın swift kodu istenilmektedir.
Swift Kodu Nasıl Oluşturulur?
Swift kodu ilk oluşturulduğu zaman bütün bankaların rahat bir şekilde tanımlanabilmesine olanak sağlamak için belirli kısaltmalar kullanılmış ve belirli kalıplar oluşturulmuştur. Bu sebeple bankanın isim uzunluğuna göre değişebilmektedir. Swift kodları 8 ile 11 hane arasında değişmektedir. İlk olarak bir swift kodunu incelediğinizde harf ve rakamları beraber olarak bulunduğunu göreceksiniz. Ancak bunlar farklı anlam ifade etmektedir. Herhangi bir swift kodunun ilk 4 hanesi tanımlanmak istenen bankayı ifade etmektedir. Genel olarak bankanın isminin kısaltılmış halinden oluşmaktadır. Bankanın ismini tanımlayan 4 hanenin hemen ardından bu bankanın bulunduğu ülkeyi tanımlayan 2 hanelik bir kısım gelmektedir. Bu 2 hane o ülkenin isminin kısaltması olarak yer almaktadır. Bu 2 hane ülkemiz için TR olarak belirlenmiştir ve ülkemiz genelinde bulunan bütün bankaların swift kodlarındaki 5. ve 6. hane TR olarak sabittir. Ülkenin tanımlandığı bu iki hanelik kısımdan sonra gelen iki hanelik kısım ise bankanın ülke içerisinde bulunduğu bölgeyi ifade etmektedir. Kısacası banka şubesinin yerel kodudur. Bunların dışında 3 hanelik bir yer kalabilir. Bu kısım bankaların fazladan karakterleri için kullanılmaktadır. Genel olarak uzun isimli bankalar tarafından kullanılmaktadır.
Swift Kodu Tamamlama İşlemi Nedir?
Herhangi bir uluslararası bankaya para gönderim işlemi gerçekleştireceğiniz zaman o bankanın swift koduna sahip olmanız gerekmektedir. Bu kodu elde ettikten sonra gönderimi gerçekleştireceğiniz bankanın şubesine giderek elinizdeki kodunuz ile para gönderimi gerçekleştireceğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Ancak para gönderim işlemi gerçekleştirilirken bankalar swift kodlarını 11 hane olarak almaktadır. Yani elinizde bulunan swift kodu 11 haneden az ise bunu 11 haneye tamamlamanız gerekmektedir. Bu işlem aynı şekilde ATM üzerinden gönderim gerçekleştirdiğinizde de karşınıza çıkmaktadır. Bu sebeple elinizdeki swift kodunun sonuna bazı eklemeler yaparak bunu 11 haneye tamamlamanız gerekmektedir. Swift kodu üzerine ekleme yapmak için yapmanız gereken 11 haneye ulaşana kadar swift kodunuzun sonuna “X” karakterini eklemenizdir. Bunu yapıp swift kodunuzu 11 haneye tamamladığınızda banka rahatlıkla bu kodu kullanarak gönderim işlemini gerçekleştirecektir. Ancak bunun yerine herhangi bir TEB şubesine giderek elinizde bulunan swift kodunu vermeniz durumunda orada bulunan yetkililer sizin yerinize otomatik olarak tamamlama işlemini gerçekleştirerek gönderim işlemini gerçekleştirecektir.
TEB Swift Kodu Nasıl Öğrenilir?
TEB swift kodunu öğrenebilmeniz için yapmanız gereken Türkiye Ekonomi Bankasının kurmuş olduğu resmi internet sayfasına ulaşmaktır. Bu resmi internet sayfasına ulaşabilmeniz için yapmanız gereken aşağıda sizlere vermiş olduğumuz bağlantıya tıklamaktır. İnternet sayfasına ulaştıktan sonra karşınıza gelecek olan ekran üzerinde bulunan bölümde Türkiye Ekonomi Bankasına ait bulunan birçok bilgi bulunmakta ve bunlar Türkiye Ekonomi Bankasına havale veya diğer gönderim işlemleri sırasında kullanılmaktadır. Bu kısımdan da öğrenebileceğiniz gibi Türkiye Ekonomi Bankasının swift kodu “TEBUTRIS“dır. Türkiye Ekonomi Bankasına veya herhangi bir bankaya döviz gönderim işlemi gerçekleştirirken yanınızda bulunması gereken bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler transferin yapılacağı tarih, IBAN, swift kodu, alıcının adı, soyadı, ülkesi ve adresi, döviz cinsidir. Bu bilgileri doğru bir şekilde bankaya teslim ederek gönderim işlemini başlatabilirsiniz. Ancak gönderim işlemlerini gerçekleştirirken banka sizden bir miktar ücret talep etmektedir. Bu ücrete swift ücreti denilmektedir. Türkiye Ekonomi Bankasının swift işlemlerinde uyguladığı kesintileri öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır. Açılacak olan internet sayfası üzerinde Türkiye Ekonomi Bankasının swift işlemlerinde ne kadarlık bir kesinti uyguladığını görüntüleyebilirsiniz. Bu kesintiler gönderim yerine göre değişiklik göstermektedir.
TEB Swift Koduna Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!
TEB Swift Ücretlendirme Sayfasına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!