Eylül 2015 te Bankalar arası Kart Merkezi A.Ş tarafından duyurulan TROY sistemi Amex, MasterCard ve Visa tipi bir kart sistemidir.
TROY adını açılımı “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi” baş harfleri ile oluşturulmuş olan TROY, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren kullanılmaya hazır hale gelmiştir. TROY, başlarda her ne kadar Türkiye’nin yerel kart markası olsa da, ileride bankaların başka bir ülkedeki bankalar ile yapacakları çalışmalar ile oluşan anlaşmalar ve ortaklıklar sonucunda gelecekte yurt dışında kullanımı mümkün olabilir.
Sayfa İçeriği
TROY Nedir?
- Tamamen yerli bir markadır.
- TROY aynı MasterCard ve Visa kart gibi bir banka/kredi kartı markasıdır.
- TROY markalı olan kartlar halen yeni olduklarından sadece ülkemizde geçerli olacaktır.
- TROY kart sistemi ve işletimi ülkemizde Bankalar Arası Kar Merkezi A.Ş tarafından yapılacaktır.
TROY Tüketicilerine Ne Yarar Sağlayacaktır?
TROY kart, ülkemizdeki kurallara göre hazırlanacağından dolayı müşterilerini sıcak karşılayacaktır.
TROY kart sayesinde, kart hizmetlerinde fiyat azalacak ve bu avantajdan hayatları boyunca herhangi bir kart sahibi olmamış müşterilerde yararlanabilecektir.
Bankalar arası Kar Merkezi A.Ş tarafından verilen bilgilere göre;
- Banka kartları ve kredi kartı ile yapılan işlemlerin %97’si ülkemizde gerçekleşmesinin yanı sıra sadece %3 ufak bir parçası yurt dışında yapılıyor.
- Türkiye’de yapılan harcamaların %60’lık bölümü nakit, kalan %40’lık kısmı ise kredi kartı ile yapılıyor.
Ufak miktarlı nakit harcamaları kartlı sistem üzerinden yapılabilmesi şu anda bulunan kart işlemleri ve bankacılık işlemlerinin sahip olduğu maliyet ile olması pek olası değildi. TROY sisteminin ortaya çıkması ile birlikte şimdiye kadar hizmet ve ürün maliyetleri sebebiyle mali sistem ile daha önce bilgisi olmayan ve kullanmayan her vatandaş bu hizmetten faydalanabilir.
TROY Nasıl Çalışacak?
TROY sistemi 1 Nisan 2016’da çalışmaya başlamıştır. Başlangıç olarak EMV özelliği olan kredi kartı ve manyetik bantlı banka kartı ile ceplerimizde yer edinmiş olan TROY, temas ettirmeden işlem yapılabilen mobil teknolojide içerisinde yer alacaktır.
TROY markalı kartları kullanmak isteyen bankalar ise Bankalar Arası Kart Merkezi A.Ş ile yapacakları anlaşmayı imzaladıktan sonra bu sisteme geçiş sürecinde Bankalar Arası Kart Merkezi A.Ş ile birlikte yapacakları ortak çalışmalar ile devam edecektir. TROY sistemi adı altındaki bankalar kural setine ve TROY sistemi mutabakat olabilmeleri için yazılım ve altyapılarını geliştirmeleri tamamlandıktan sonra, Bankalar Arası Kart Merkezi A.Ş ile birlikte yapılacak testler yaparak TROY kart çıkartma lisanslarını alabilecekler.
TROY Kimlerin Hayatını En Çok Değiştirecek?
Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz gibi TROY daha çok şuana dek kart sistemi ve finansal sistemi daha önce hiç kullanmamış vatandaşların hayatlarını değiştirecektir. TROY sistemini kullanan bankalar ileride elde etmiş olacağı maliyet avantajını direkt olarak vatandaşlara aktararak verilen hizmetlerin ücretlerini şu ana dek bu hizmetlerden yararlanamamış olan emekli, ev hanımı ve öğrenci profilinde olan vatandaşların uygun fiyatlar ile verilen hizmetlerden yararlanabileceklerdir.
TROY Anlaşması Olan Banka Kartları Hangileridir?
TROY başta sadece 10 banka ile anlaşmıştır. Bu 10 banka, 1 Nisan 2016 tarihinden beri TROY sistemli kartlar çıkarmaya başladı. Bu bankalar şunlardır: HSBC, Akbank, ING bank, Halk Bank, TEB, Finans Bank, Türkiye İş Bankası, Deniz Bank, Türkiye Cumhuriyetli Ziraat Bank, Garanti Bankası. Kart alacağınız bankanın hangisi olacağı önemli değil. Kartınızı alırken ödeme yönetimini TROY olarak seçmeniz yeterli. TROY aynı zamanda mobil alışveriş sitelerinde ve E- Ticaret’te geçerli olan TROY son yıllarda yapılmış olan en büyük bankacılık adımlarından biridir.
Ortaya çıkmış olan bazı haberlere göre Paypal’ın Türkiye’den kalkması üzerine TROY sistemi yerine geçecek olmasından dolayı olduğu tartışılıyor. TROY’un Paypal’ın yerini alarak iyi bir alternatif yerine geçmesini umuyoruz.