Kiracı olmaktan kurtulmak isteyenlerin ya da daha yeni bir eve sahip olmak isteyenlerin günümüzdeki bir numaralı tercihi haline gelen konut kredisinin ek masraflarından biri de ekspertiz ücretidir. Bu makalede tüm bankaların konut kredisi ekspertiz ücretlerine ulaşabileceksiniz.
Bankaların konut kredisi ekspertiz fiyatlarına geçmeden önce konut kredisi ve eskpertiz süreci ile ilgili genel bilgilere özet niteliğinde göz atmanızda fayda var.
Belirli bir faiz karşılığında, satın alınmak istenilen gayrimenkulün ekspertiz değerinin yaklaşık olarak yüzde yetmiş beşini karşılayacak şekilde tüketiciye sunulan konut kredisi ile tüketiciler, kredinin miktarına göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, kira öder gibi ev sahibi olma imkanına sahip oluyorlar. Bankalar, konut kredisi ile evin değerinin yüzde yetmiş beşini karşıladığı için, tüketici yüzde yirmi beşlik kısmı peşin ödemek durumunda kalıyor.
Peki evin değeri nasıl belirleniyor? Bu soru ile birlikte eksper ve ekspertiz raporu faktörleri devreye giriyor.
Eksper, İngilizce’deki expert kelimesinden Türkçe’mize girmiş olup, uzman, bilirkişi anlamlarını taşımaktadır. Bankacılık sektöründe eksper, hakkında kredi işlemi yapılacak varlığa yönelik değer belirleme eyleminde bulunur. Eksper, evin fiyatını belirlemeye yönelik değerlendirmelerde bulunurken ekspertiz raporu adı verilen bir belge hazırlar ve bu belgeyi belirli kriterler doğrultusunda işleme koyar.
Ekspertiz raporunu hazırlayacak olan eksper, ya da diğer bir deyişle uzman kişi, bir bankanın çalışanı değildir. Yeni yasalara göre konut kredisini belirleyen eksperler bağımsız kurum ve kuruluşlara bağlı olarak çalışmak durumundadır. Konut kredisi çekmek isteyen kişi için, bağımsız durumdaki eksperi banka tayin edebilir. Eksperin satın alınacak eve yönelik değerlendirmeleri yapması için ekspertiz ücreti adı altında bankalara ödeme yapılması gerekmektedir. Ekspertiz ücreti fiyat aralığı, genelde 500 – 1000 TL bandında değişim göstermektedir.
Sayfa İçeriği
- Ekspertiz Raporu Hazırlanırken Dikkat Edilen Kriterler Nelerdir?
- Konut Kredisi Ekspertiz Ücretleri Neye Göre Belirlenmektedir?
- Bankalar Neden Farklı Ekspertiz Ücretleri İstiyor?
- Tüm Bankaların Konut Kredisi Ekspertiz Ücretleri
- Halkbank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Ziraat Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti
- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) konut kredisi ekspertiz ücreti
- Vakıfbank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Anadolubank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Odeabank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Akbank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Finansbank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Garanti Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti
- Kuveyt Türk konut kredisi ekspertiz ücreti
- İNG Bank konut kredisi ekspertiz ücreti
- İŞ Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti
- Yapı Kredi konut kredisi ekspertiz ücreti
- Denizbank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Abank konut kredisi ekspertiz ücreti
- Albaraka konut kredisi ekspertiz ücreti
Ekspertiz Raporu Hazırlanırken Dikkat Edilen Kriterler Nelerdir?
Eksper, satın alınacak eve değer biçerken birçok noktaya dikkat etmek zorundadır. Evin, ön cephe ya da arka cephe olmasından tutun, merkezi noktalara uzaklığı kadar pek çok kriter ekspertiz raporuna ve dolayısıyla satın almak istediğiniz eve yönelik verilecek konut kredisinin miktarına etki etmektedir.
Ekspertiz raporuna etki eden faktörleri kısaca listelemek gerekirse, evin alt yapı imkanları, tesisat durumu, evin bulunduğu binanın yaşı, evin kaç metrekare olduğu, ev içinde kaç banyo – kaç tuvaletin yer aldığı, evin kaç metrekare olduğu, yalıtım imkanlarına sahip olup olmadığı, otopark ya da garaj imkanlarına sahip olup olmadığı, çocuk parkı imkanlarının bulunup bulunmaması, asansör imkanları, binanın kaç katlı olduğu, evin binanın kaçıncı katında yer aldığı, konut içindeki ısıtma sistemleri, elektrik – doğalgaz imkanları, evin bulunduğu mahalle, ilçe, il, bölge, evin park alanlarına yakın olup olmaması, evin ulaşım imkanları, toplu taşımaya erişim kolaylığı, eve yakın alışveriş merkezinin bulunup bulunmaması bu faktörler arasında yer almaktadır.
Ekspertiz raporunda ev için biçilecek fiyat, evin gerçek satış bedeline denk gelmek zorunda değildir. Örneğin, ev sahibi evi size 100.000 TL’ye satmak istiyor ama ekspertiz raporu sonrasında evin fiyatı 90.000 TL olarak belirlendi. Banka krediyi verirken 90.000 TL’nin yüzde yetmiş beşine yönelik ödeme yapacaktır ve arada kalan farkı ev sahibine sizin ödemeniz beklenecektir.
Konut Kredisi Ekspertiz Ücretleri Neye Göre Belirlenmektedir?
Bankalar, resmi sitelerinde ya da kataloglarında tüketicilere tahmini bir konut kredisi ekspertiz ücreti sunarlar. Bu ücret, evden eve değişmektedir. Evin bulunduğu konum, kaç metrekare olduğu gibi hususlar ekspertiz ücretini etkilemektedir.
Bankalar Neden Farklı Ekspertiz Ücretleri İstiyor?
Bankaların konut kredisi sürecinde ekspertiz ücreti isterken farklı fiyatlar biçmesinin sebebi tamamen tercihe bağlı olabileceği gibi çalıştıkları eksperlerle de alakalı olabilmektedir.
Ekspertiz sürecine dair bir özetle kafalardaki soru işaretleri yavaş yavaş ortadan kalktığına göre, hangi bankanın ne kadar ekspertiz ücreti aldığı konusuna gelelim.
Tüm Bankaların Konut Kredisi Ekspertiz Ücretleri
Aşağıdaki liste 12 Ekim 2016 tarihinde hazırlanmış olmakla birlikte bankaların resmi sitelerindeki bilgiler baz alınarak hazırlanmıştır. Bankalar, belirli periyotlar dahilinde konut kredisi ekspertiz ücretlerinde değişime gidebilmektedir.
Halkbank konut kredisi ekspertiz ücreti
Halkbank’ın resmi internet sitesinde tahmini ekspertiz ücreti 650 Türk Lirası olarak yansıtılmıştır.
Ziraat Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti
Ziraat Bankası, resmi sitesinde ekspertiz ücreti alanını boş bırakmayı tercih etmiştir.
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) konut kredisi ekspertiz ücreti
TEB, il ve ilçeye göre farklılık gösterebileceğini hatırlatarak ücreti 508 Türk Lirası olarak duyurmuştur.
Vakıfbank konut kredisi ekspertiz ücreti
Banka, resmi internet sitesinde 100.000 TL kredi için 800 TL ekspertiz ücreti biçmiştir. Bu fiyatın ortalama olarak hesaplandığını hatırlatan banka, gayrimenkulün bulunduğu konum ve metrekaresi baz alınarak fiyatta değişimler olabileceğini hatırlatmıştır.
Anadolubank konut kredisi ekspertiz ücreti
Anadolubank’ın resmi sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda, konut kredisi için biçilen ekspertiz ücreti 415 TL ile 2200 TL bandında değişim göstermektedir.
Odeabank konut kredisi ekspertiz ücreti
Odeabank, resmi sitesinde konut kredisi ekspertiz ücretinin 460 TL olduğunu duyurdu.
Akbank konut kredisi ekspertiz ücreti
Akbank’ın resmi sitesinde 500 metrekarelik bir ev için 10 sene vadeli konut kredisi çekmek istediğiniz halde 550 TL ekspertiz masrafı ödemeniz gerektiği yazıyor. Ekspertiz ücretinde üst sınır olarak ise 2000 TL belirlenmiş.
Finansbank konut kredisi ekspertiz ücreti
Finansbank, resmi web sitesinde paylaştığı bilgilere göre, konut kredisi çekecek olan müşterilerinden 507 TL ile 1502 TL bandında ekspertiz ücreti istiyor.
Garanti Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti
Garanti Bankası’nın web sitesinde en fazla 750 TL ekspertiz ücreti biçildiği belirtiliyor.
Kuveyt Türk konut kredisi ekspertiz ücreti
Kuveyt Türk Katılım Bankası, konut kredisi çekmek isteyen müşterilerine 631 Türk Lirası değerinde ekspertiz ücreti faturalandırıyor.
İNG Bank konut kredisi ekspertiz ücreti
Bankanın resmi web sitesinde 600 TL’lik ekspertiz masrafı duyurulmuş.
İŞ Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti
İş Bankası ise 750 Türk Lirası ekspertiz ücreti ile tüketicilerinin konut kredisine ilave masraf ekliyor.
Yapı Kredi konut kredisi ekspertiz ücreti
Yapı Kredi’nin resmi internet sitesinden paylaşılan bilgiye göre, banka konut kredisi çekecek müşterilerinden minimum 508 Türk Lirası ekspertiz ücreti alıyor.
Denizbank konut kredisi ekspertiz ücreti
Denizbank ise 700 TL’lik ekspertiz ücreti istediğini resmi sitesinde duyurmuş.
Abank konut kredisi ekspertiz ücreti
Abank’ın resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, bankanın 325 TL ile 1500 TL arasında gidip gelen, belirli kriterlere göre hesaplanan bir ekspertiz ücreti olduğu belirtilmektedir.
Albaraka konut kredisi ekspertiz ücreti
AlBaraka, konut kredisi çekecek tüketicilerine ortalama 650 Türk Lirası ekspertiz masrafı ile karşılaşacaklarını duyurdu.
Hatırlatma: Üst bölümde de belirtildiği üzere değerler 12 Ekim 2016 tarihinde bankaların resmi internet sitelerinde paylaşılan bilgilerden alınmıştır. Bankalar konut kredisi çekecek tüketicilerine çıkardıkları ekspertiz ücretinde değişikliğe gitme hakkına sahiptir. Aynı zamanda, pek çok şikayet sayfasında da paylaşıldığı üzere bankalar bazen resmi internet sitelerinde paylaştığı ekspertiz ücretlerinin üstünde fiyat biçip tüketicilerini mağdur edebiliyorlar. Bu noktaları hatırlatarak, tüm bankaların konut kredisi ekspertiz ücretlerini incelediğinize göre “Konut kredisi için ekspertiz süreci” başlıklı makalemizi okuyarak ekspertiz süreci hakkındaki pek çok detaya hakim olabilirsiniz.