Vekalet Nedir, Nasıl Verilir, Nasıl İptal Edilir?

Vekalet Nedir, Nasıl Verilir, Nasıl İptal Edilir?

Satış ve tapu işlemlerinde vekalet kullanımı oldukça sık görülür. Vekalet kullanımı sırasında son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Bu sebeple yazımızda Vekalet Nedir, Nasıl Verilir, Nasıl İptal Edilir? Konularında detaylı bilgileri sizlere aktaracağız.

Vekalet Nedir?

Vekalet, bir kişinin başka bir kişiye gerekli durumlarda kendi adına işlem yapabilmesi için vermiş olduğu yazılı belgedir. Vekalet genel olarak verilebilir veya düzenleyen kişiler tarafından sınırlandırılabilir özelliktedir. Kanunda yer alışına göre vekalet iki taraflı bir sözleşme olarak tanımlanmıştır. Vekalet alan kişi vekaleti aldığı kişiyle ilgili her türlü işlemi kişiden ekstra bir izin almadan yapabilmektedir. Vekalet yeni düzenlenmiş olan borçlar kanunu kapsamında; “Vekaleti alan kişinin vekalet veren kişinin bir işini yapmayı üstlendiği sözleşme olarak geçmektedir.”

Vekaletin belirlenmiş bir süre sınırlandırması yoktur. Taraflar eğer belirli bir süre belirlemedilerse vekalet sınırsız olarak kabul edilmektedir. Taraflar vekalet işlemi sırasında eğer belirli bir süre için geçerli olduğunu belirtirlerse o tarihten itibaren vekalet geçersiz sayılır. Vekalet için Yargıtay tarafından belirlenen süre ise on yıldır. 10 yıl geçtikten sonra vekalet geçersiz sayılacaktır.

Vekaletler belirli işler için verilmektedir ve her bir iş için farklı vekalet bulunmaktadır. Bu sebeple vekaletler farklı çeşitlerdedir.

Vekalet Çeşitleri

Farklı işlemler için verilen vekalet çeşitleri bulunmaktadır. Vekalet çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Satış için verilen vekalet
  • Gayrimenkul alış ve satış işlemi için verilen vekalet
  • Veraset intikal işlemleri için verilen vekalet
  • Tapu işlemleri için verilen vekalet
  • Genel Vekalet
  • Şirket tarafından verilen vekalet
  • Hisse devri için verilen vekalet
  • Boşanma davası kabul etmek için verilen vekalet
  • İpotek işlemleri için verilen vekalet

Vekalet Nasıl Verilir?

Vekalet verme işlemi hangi vekaleti vereceğinize göre değişmektedir.

Tapu işlemleri için vekalet vermek istiyorsanız bizzat notere gitmeniz yeterli olacaktır. Yanınıza almanız gereken tek şey vekaleti vereceğiniz kişinin kimlik fotokopisidir. Kimlik fotokopisi ile beraber notere gittiğiniz zaman o kişiye satış için vekalet verebilirsiniz.

Satış işlemleri için vekalet vermek istiyorsanız. Vekalet vereceğiniz kişinin kimlik fotokopisi ile birlikte notere gitmeniz gerekiyor. Satış işlemleri için verilen vekaletlerde de vekalet vereceğiniz kişinin gelmesine gerek yoktur. Kişinin kimlik fotokopisinin olması yeterli olacaktır. Fotokopiyle beraber notere başvurduğunuz zaman satış vekaletini kişiye verebilirsiniz.

Avukata vekalet vermek için yapılan işlem biraz farklıdır. Avukata vekalet verirken, avukatla beraber notere gitmeniz gerekir. Avukatınızla beraber notere gittikten sonra avukatınıza hangi konularda vekalet vereceğinizi belirlemelisiniz. Vereceğiniz yetkileri belirledikten sonra avukatınıza vekalet verebilirsiniz.

Vekalet Nasıl İptal Edilir?

Vekalet verme işlemi noter aracılığıyla yapıldığı için vekalet iptal işlemleri de noter aracılığıyla yapılmaktadır. Eğer vekaleti iptal etmek istiyorsanız, daha önce vekaleti düzenlediğiniz notere gitmelisiniz.

Vekalet verilirken belirli bir süre ile sınırlandırdıysanız iptal işlemi yapmanız gerekmemektedir. Otomatik olarak vekalet geçersiz sayılacaktır. Fakat süre dolmadan iptal etmek istiyorsanız bazı işlemler yapmanız gerekmektedir.

İlk olarak vekaleti iptal etmek için gittiğiniz notere başvuru yapmalısınız. Başvurunuzu yaptıktan sonra aldığınız azilname belgesini vekalet verdiğiniz kişiye ulaştırmanız gerekiyor. Burada neden vekaleti iptal ettiğinizin açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Çünkü vekaleti alan kişinin de vekalet üzerinde hakkı bulunmaktadır. Vekaletin sebepsiz yere alındığını düşünen vekilin itiraz hakkı bulunur.

Anlattığımız vekalet iptal işlemi tek taraflı yapılan iptaller için geçerlidir. İki tarafın da vekaleti iptal etmek istemesi durumunda azilname ile yapılan işlemi yapmaya gerek yoktur. Taraflar beraber notere giderek vekaleti karşılıklı fes edebilir. Bu durumda vekaletin herhangi bir yasal yükümlülüğü kalmaz.

Vekalet İptal Ücreti

Vekalet iptali ücretleri noterler tarafından belirlenmektedir. Vekalet verirken, vekaletin farklı çeşitleri olduğu gibi vekalet iptali ücretleri için de belirlenmiş farklı ücretlendirmeler bulunur. Genel olarak değerlendirecek olursak vekalet iptali ücretleri 160 – 260 Türk Lirası arasında değişmektedir.

Vekalet iptali ücretini noterden vekalet iptal etme işlemi sırasında öğrenebilirsiniz. Mevcut durumda bu ücreti ödemeden vekaletin iptali mümkün olmayacaktır.

Avukata Verilen Vekalet Nasıl Geri Alınır?

Vekalet oldukça önemli yasal olarak düzenlenen bir belgedir. Öncelikle vekalet vereceğiniz avukata güvenmeniz gerekir. Avukata vekalet verirken titiz davranmanız işini baştan sağlama almanızı sağlayacaktır. Olumlu veya olumsuz bir durumda avukata verilen vekalet nasıl geri alınır bundan bahsedeceğiz.

Avukata verilen vekaleti almanız için avukatınızı azletmeniz gerekmektedir. Azletme işlemi de noter tarafından yapılmaktadır. Vekalet verdiğiniz noterden avukatınıza azilname gönderiniz. Ardından vekalet iptal ücretini de ödedikten sonra avukatınızı azletmiş olursunuz. Yani avukatınıza vekalet ile verdiğiniz tüm yetkiler geçersiz sayılacaktır. Avukatınızın vekaleti kötüye kullanımında ise yasal haklarınıza başvurabilirsiniz.

Scroll to Top