Yanlış hesaba para yatırmak, küçük ve saniyelik dikkatsizliklerle başa gelebildiği için, teknolojinin gelişmiş olması gibi durumlar bu tür yanlışlıkların önüne geçemiyor. Anlık bir dalgınlıkla siz de yanlış bir meblağ, yanlış bir iban adresi, bir numarasını yanlış girdiğiniz hesap numarasına yüklü miktarda para göndermek gibi yanlışlıklar yapıp bir miktar para kaybetmişsinizdir. Bu tür durumlarda,
- Hesabına yanlışlıkla para yatırdığınız kişiye para yatırırken kullandığınız yöntem
- Hesabına yanlışlıkla para yatırdığınız kişinin müşterisi olduğu banka
- Hatanın sizden mi ya da bankadan mı kaynaklandığı
- Yanlışlıkla, para gönderilen hesabın doğru bir hesap ancak meblağnın yanlış olması
Ve daha saymadığımız birçok değişken bulunmaktadır. IBAN numarasını yanlış girmenin, kartlı veya kartsız işlem yapmanın duruma etkisi olacağı gibi, karşı tarafın müşterisi olduğu bankanın sizin bankanızla aynı olup olmaması ve karşı tarafın para iadesi isteğine karşı tutumu yanlış hesaba para yollamanın değişkenlerindendir ve her durumda biraz zor olsa da izlenecek bir yöntem bulunmaktadır.
Sayfa İçeriği
Yanlış Hesaba Para Gönderdim, Nasıl İptal Ederim?
Bugün bankacılık işlemlerinde telefon bankacılığı da mobil bankacılık ve internet bankacılığı da para transferi işlemlerinde kullanılıyor ve hemen hemen bütün bu mecralarda yanlış hesaba para yollama hatası yapılabiliyor. Bu nedenle kullanılan bankacılık yöntemi ne olursa olsun, hem paranın transfer edileceği hesabın bilgilerine hem de hesabın sahibine ait bilgilere hem de gönderilecek tutara dikkat etmek zorunludur. IBAN numarası, şube adı, hesap numarası gibi kullanıcı ve banka bilgilerinde yapılabilecek bir harflik veya bir rakamlık yanlışlık, veya gönderilecek tutara koyulan fazladan bir sıfır rakamı büyük bir hataya yol açabilir.
Böyle bir olay meydana geldiğinde, yaptığı hatadan ötürü mağdur olan ve parasını geri almaya çalışan kişi, bunun yollarını aramaya başlar. Şu anki bankacılık işlemlerinde kullanılan kurallara ve kaidelere göre, yanlış hesaba para yollama işlemi yapan kişinin yapması gereken tek bir şey bulunmaktadır, diğer yollar, yöntemler sonuç vermeyebilir. Yanlış hesaba büyük bir miktarda para transferini yaptıktan sonra, kişinin yapması gereken şey bankasına müşteri hizmetleri veya telefon bankacılığı yolu ile ulaşıp yanlış bir para transferini gerçekleştirdiğini belirtmesi gerekir ve ayrıca hesaba bloke konulmasını da istemelidir. Paranın yollanıldığı hesaba bloke konulması, yalnızca bankada çalışan ve transfer işlemini yapan görevlinin veya bankanın teknolojik altyapısının bir hatası olaya dahil olmuş ise istenmelidir. Ki zaten bankanın herhangi bir şekilde yanlış hesaba para yollanmasında payı varsa, hesaba bloke koyulması yüksek ihtimaldir. Hatayı yapan tarafın banka olmaması durumunda da bu işlemin uygulanabilmesi mümkündür.
Banka ile iletişime geçip, yanlış hesaba para yollandığının açıkça belirtilmesi ve bloke koyulması durumunda da, yapılan hatanın kime yaptığına bakılmaksızın para gönderilen hesabın sahibinden paranın geri iade edilmesi için izin istenir. Dilekçe yazarak da bankaya durum açıkça bildirilip, aynı talimatlar bankaya verilse de, para iadesi para gönderilen hesap sahibinin iznine bağlı olacak, ona göre işlemler sonlanacaktır.
Eğer yanlış para gönderdiğiniz hesabın sahibi ile aynı bankanın müşterisi iseniz, bu durumda banka aracı olmaya çalışarak müşterisinden para iadesi talep edebilir, müşteri onayı alındığı takdirde işlem gerçekleşir ve para size iade edilir. Kişilerin farklı bankaların müşterisi olması durumunda, bankalar arası iletişim yolu denenerek, tekrar yanlışlıkla para gönderilen hesap sahibinden izin istenir, rızası alınır. Aynı bankaların müşterisi olunmaması durumu, para iadesi sürecini uzatacaktır. Karşı taraf para iadesi talebini kabul etmeyebilir, bu durumda başvuracağınız başka yollar mevcuttur.
Yanlış Hesaba Para Gönderme Durumunda Hukuk Yolunu Kullanmak
Parayı gönderdiğiniz hesap sahibinin para iadesi talebinizi geri çevirmesi durumunda, başvuracağınız yol hukuk yolları olabilir. Bu durumda, parayı yanlışlıkla gönderdiğiniz kişi sizinle veya banka ile hiçbir şekilde uzlaşmıyor ve para iadesini onaylamıyorsa, sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Açtığınız mahkeme sonucu haklı bulunmanız durumunda mahkeme masraflarını karşı taraf ödemektedir, paranızı da geri alırsınız. Bu mahkemeyi açmanız sonucu paranızı geri almanız yüksek bir ihtimaldir. Hatayı siz değil de bankanız yaptıysa, bu durumda mahkeme masrafları bankanız tarafından karşılanmaktadır.
Yanlış Hesaba Gönderilen Paranın Geri Alınamayacağı Durumlar
Yanlış hesaba para gönderme durumunda paranızı geri alamayacağınız durumlardan biri, yanlışlıkla para gönderilen hesap sahibinin hayatta olmaması durumudur. Aynı zamanda, para gönderilen hesap üzerinde haciz bulunması da, süreci bir hayli zorlaştıran bir durumdur. Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz mahkeme açılması durumunda, haksız bulunma ihtimaliniz az da olsa bulunmaktadır, bu durumda yanlışlıkla gönderdiğiniz parayı geri almanız bir hayli zorlaşacaktır. Para gönderilen kişinin, siz banka ile iletişime geçip para iadesi alma talebinde bulunmadan önce parayı harcamış olması durumunda da yapabileceğiniz bir şey bulunmamaktadır.
Hatanın sizden değil, bankadan kaynaklandığı durumlar genelde ATM’ye girilen bilgilerin doğru olması ancak bankanın bu bilgilere bağlı kalarak işlem yapmamış olması, veya internet üzerinden transfer edilen para işlemlerinde girilen bilgilerin banka tarafından doğru bir şekilde kullanılmaması durumunda olabilir. Bu durumlar dışında gelişen olaylarda, paranızı geri alamama ihtimaliniz bulunmaktadır.