Günlük hayatımızda karşılaştığımız bazı zorlukları çözümleyemediğimiz zamanlarda hukuki çözüm süreçlerine başvururuz. Bu süreç içerisinde bizleri daha iyi temsil etmesi için avukatlara olan ihtiyaç doğar. Vekaletname, bir kişinin kendini temsil edeceği avukata, davaları durumu içerisinde kendi adına işlerini, işlemlerini veya dosyalarını halletmesi için yazılı olarak verilen resmi bir belgedir. Bu belge ile avukatınız artık sizi temsil ettiği işlemlerde kolaylıkla söz hakkına sahip olur. Avukatınıza herhangi bir işlemde sizi temsil edebilmesi için bu vekaletnamenin verilmesi zorunludur. Yurt içerisinde karşılaştığımız hukuki sorunlarda; bizleri temsil eden avukatlara vekalet vermede ciddi sıkıntılar yaşanmıyor olsak da özelikle yurt dışındaki avukata vekalet verilmesinde izlenmesi gereken yollar farklıdır. Bizler de sizin için bu yazımızda Yurtdışındaki Avukata Vekalet Nasıl Verilir? sorusunun yanıtını ve detaylarını derledik.
Sayfa İçeriği
Vekalet Nedir ve Vekalete Neden Gerek Duyulur?
Bir kişinin kendisini davalarında en iyi şekilde temsil etmesi için, avukatına verdiği yetkilerin belgeleştirilmiş haline vekalet denir. Avukatın, müvekkilini temsil edebilmesi için vekaletnamenin noter tarafından onaylı bir şekilde verilmesi zorunludur. Aksi halde avukatın kişi üzerinde herhangi bir hukuki söz hakkı bulunmamaktadır. Avukatınıza vekalet verebilmek için; avukatınızın bilgileri ile birlikte notere gitmeniz gerekmektedir. Vekaletname noter tarafından verilen bir işlemdir. Bu işlem sırasında notere vekaletnamenin konusuna göre 50 ile 400 lira arasında bir ücret ödenmektedir. Ödenmesi gereken tutar yaptırmak istediğiniz işleme göre değişiklik gösterebilir. Vekalet işlemi noter tarafından onaylandıktan sonra artık avukatınız, davanız hakkında söz sahibi olmuş olur ve sizin yerinize işlemleri yapabilir.
Yurt dışındaki Avukata Vekalet Verme İşlemi Nasıl Yapılır?
Yaşadığınız herhangi bir hukuki sorun için avukatınıza vekalet vermenizi gerektiren bir sürü sebep olabilir. Eğer avukatınız yurt dışında ikamet ediyor ise ve sizin de vekalet vermeniz zorunlu ise ilk yapmanız gereken şey, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan herhangi bir noterden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu kanıtlayan belge ile ( T.C. kimliğiniz, nüfus müdürlüğünden ıslak mühürlü ibraz belgesi vs.) gidip vekaletname çıkarttırmak istediğiniz avukatın bilgilerini vermenizdir.
Bu aşama standart vekaletname prosedür ve yapılması zorunlu olan kısımdır. Avukatınızın bilgileri notere iletildiğinde şu hususa dikkat edilmelidir ki şahsının vekaleti yurt dışında da kullanım konusunda yasaklı olmamalıdır. Yurt dışındaki avukatınızı ilgilendiren kısmı ise tüm bu prosedürlerin dışında vekaletin apostil edilmesi durumudur.
Bu durum yalnızca yurt dışındaki avukatların vekaletini ilgilendiren bir durumdur. Apostil; müvekkilin avukatına verdiği vekaletnamenin gerçekliğinin tasdik edilerek yurt dışında da geçerliliğini korumasını sağlayan bir çeşit uluslararası belge onay mekanizması sistemidir. Bu durum ile notere onaylatılan vekaletname de; illerde yetkili Türk makamları olan vali, ilçelerde yetkili olan Türk makamları olan kaymakam ve adli belgeler için ise Adli Kurul Başkanlıkları tarafından ya da avukatınızın bulunduğu yurt dışı ülkesindeki konsolosluk tarafından apostil edilir. Avukatınıza vereceğiniz vekaletiniz apostil edildikten sonra artık, avukatınız sizi yurt dışında da kolayca temsil edebilir ve işlemlerinizi yürütebilir bir hale gelecektir.
Avukata Verilen Vekalet Nasıl İptal Edilir?
Yaşadığımız sorunları hukuki çözüm sürecine giderek bir avukat aracılığı ile çözmek elbette ki hepimizin tercih ettiği yollardan birisidir. Peki, vekalet verdiğimiz avukatımız ile bir sorun yaşadık ve bizi iyi temsil edemediğini düşündük; bu durumda ne yapacağız? Avukata verdiğimiz vekaleti geri alarak, kendisine bizi temsil etmesi için söz hakkı verdiğimiz işlerdeki yetkisini alıp şahsını bu işten men edebiliriz. Bunu da vekaleti iptal ederek yapabiliriz. Peki vekaleti nasıl iptal edebilirsiniz?
Avukata Verilen Velaketi İptal Etme İşlemi
- Öncelikle noterden onaylı bir şekilde avukatınıza verdiğiniz vekalet işlemini iptal ettirebilmeniz için yine notere gitme ihtiyacınız vardır.
- Notere vekaletinizin özel mi genel mi olduğunu ve neden iptal edildiğinizi açıkça belirtmek zorundasınız. Genel vekaletnameler içeriğinde birden fazla yetkinin bulunduğu vekaletnamelerdir. Özel vekaletnameler de içeriğinde boşanma ya da taşınmaz alım – satımı gibi belirli konuların yer aldığı vekaletnamelerdir.
- Noter vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda vekaletinizi iptal edecektir ve bu iptal onay belgesini bankalara ve gerekli hukuki yerlere ilettikten sonra vekalet verdiğiniz avukatınızdan hukuksal olarak tüm haklarınız alınmış olacaktır ve avukatınız artık sizin adınıza hukuki işlemleri yerine getiremeyecektir.