Yıllar boyunca çalışıp, düzenli gelir sahibi olarak ekonomik özgürlüğe sahip olduğumuz gibi çalıştığımız yerle bağlantılı olarak sağlık güvencesine de sahip olabiliyoruz. Bu dönem içerisinde yeterli enerji ve sağlığa sahip bireyler olarak yaşantımızı devam ettirebiliyoruz. Fakat önemli olan çalışacak fiziksel ve zihinsel kuvvetimizi yitirdiğimizde hayatımızın ilerlemesi için nereden gelir sahibi olacağımızdır. Çünkü bu dönem içerisinde çalışamadığımız için herhangi bir gelire sahip olamayız. Bu duruma çözüm olarak devlet yapısı içerisinde toplum bireylerinin yaşlılık olarak adlandırılan dönemde de kendi yaşamlarını güvence altına alarak yeterli geliri elde edebilmesi için bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistemin çalışma prensibi, bireyler çalışmaya başladıkları dönemde devlete ait kuruluşlardan birisi olan Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigorta adı altında üyelik girişleri yapılır. Bu üyelik üzerinden çalıştığınız işyeri yardımıyla maaşınızdan kesintiye uğrayarak çalışma süreniz boyunca birikim yapmanız sağlanır. Bu birikimin aylık ödemeleri prim olarak adlandırılır. Çalışılmayan bu dönemde maaşla yaşantımızı devam ettirdiğimiz zamana emeklilik zamanı, birikmiş olan primlerin düzenli olarak bireye geri ödenmesindeki tutara da emekli maaşı denir.
Zaman geçtikçe dünya genelinde devam eden gelişmelerden ülkemiz de nasibini almıştır. Nitekim bankacılık hizmetleri anlamında son çeyrek asırda nasıl bir gelişim sağlandığını hemen hemen hepimiz görebiliyoruz. Bu gelişimler; bireysel bankacılık hizmetleri, KOBİ’leri destekleyen bankacılık hizmetleri olarak sayılabileceği gibi toplumun her kesimine hitap eden ve büyük bir başarı sağlanan kredi kartı hizmetleri olarak da sıralanabilir. Fakat bu hizmetlerin yanında toplumu ilgilendiren bir konuda da destek programları hazırlanmıştır. Bu programlardan biri de bireysel emeklilik sistemidir. Bu sistemden kısaca bahsedecek olursak devletin sağladığı emeklilik hizmetine tamamlayıcı bir sistem olarak geliştirilmiş, devletin % 25 oranında desteklediği, bankaların hazırlamış olduğu paketler yardımıyla bireylerin birikim yapmalarını sağlayan, belirlenen emeklilik yaşında bu birikimlere toplu şekilde ya da aylara bölünmüş şekilde sahip olabileceğiniz emeklilik sistemidir. Bu hizmeti sağlayan bir bankamız da Ziraat Bankası’dır. Bu yazımızda Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik sistemi hakkında ayrıntılı bilgileri bulabileceksiniz.
Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Nedir?
Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik sistemi yardımıyla emekliliğinizi planlayabilirsiniz. Bu sistem yardımı ile devlet yoluyla sahip olduğunuz, emekliliğinizde çalışma durumunda aldığınız paradan daha düşük almış olduğumuz maaşa destek olarak, ek gelir sahibi olabilmek için bankaya yatırım yapabiliyorsunuz. Yapmış olduğunuz bu birikimle emekliliğinizde ek gelir sahibi olarak, refah düzeyini arttırabilirsiniz. Bankanın sağlamış olduğu bu sisteme fiil ehliyetine sahip olan herkes katılabilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi devlet katkısı olarak yatırmış olduğunuz primin % 25’i olarak belirlenmiştir. Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik sisteminden emekli olabilmeniz için 10 yıl sisteme üye olmanız gerekmektedir. Emekli olma yaşı da 56 olarak belirlenmiştir.
Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilmeniz için bankaya ait resmi bir internet sitesi oluşturmuştur. Bu site yardımıyla Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabildiğiniz gibi online bireysel emeklilik sistemi yardımıyla bu hizmete ait profilinizi ve bilgilerinizi düzenleyebilirsiniz. Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik sistemine başvuru ve kayıt işlemleri ancak bankaya ait şubelerden yapılmaktadır. Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik sistemine kayıt yaptırdığınız takdirde yazımızın sonunda yer alan link yardımıyla internet üzerinden kontrol ve düzenlemeler yapabileceksiniz. Bu link ile yönlendirileceğiniz sayfa aşağıdaki gibi olacaktır. Bu sayfada çerçeve içerisine aldığımız Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik online butonunu kullanarak ilgili güvenlik sayfasına erişim sağlayacaksınız.
Bu sayfada sizden iki temel bilginiz istenmektedir. Bu bilgileriniz TC kimlik numaranız ve bankanın sizinle iletişim kurabileceği güncel bir telefon numarasıdır. Bu bilgileri doğru şekilde aşağıdaki görselde işaretli kısımlara yazmanız gerekmektedir. Bu bilgilerin yanında güvenlik kodunu da tuşlayarak ve resimde de baloncuk ile işaretlemiş olduğumuz giriş butonunu kullanarak size ait Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik online işlemler menüsüne erişim sağlamış olacaksınız. Bu menü yardımıyla aşağıdaki linki kullandığınızda gelecek olan sayfada yer alan açıklama alanındaki hizmetleri alabiliyorsunuz.