Ziraat Bankası Iban Numarası Öğrenme

Ziraat Bankası Iban Numarası Öğrenme

Türkiye’de 2010 yılında yürürlüğe giren yurt içi bankalar arası para transferlerinde kullanılmak üzere Iban numarasının kullanılma zorunluluğu kanunu getirildi. Iban numarası havale ve eft işlemlerinde büyük kolaylık sağlıyor. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile kafalarda Iban numarasının nerede yazdığı ne olduğu ve nasıl kullanıldığına dair bazı sorular oluştu. Bu yazımızda Iban numarası ve Ziraat Bankası Iban numarasının nasıl öğrenildiği ile ilgili bilgiler yer alacak.

Iban Numarası Nedir?

Iban numarası mevcut olan hesap numaraları yerine geçen ve havale, eft gibi para transferlerinde kolaylık ve hız sağlayan uluslararası bir banka hesap numarasıdır. Iban numarası yanlış hesaplara para transferlerini önlemek amacıyla geliştirilmiştir. İlk olarak Avrupa’da ortaya çıkmış bir hesap standardıdır. Iban kullanımı ile amaç, para transferleri yapılırken ortaya çıkan hataları ve gecikmeleri önlemektir. Iban Avrupa ülkeleri dışında, başka ülkeler tarafından da kabul edilmiştir. Türkiye’de ise 2010 yılında çıkarılan bir kanun ile bankalar arası para transferlerinde Iban numarası kullanma zorunluluğu getirildi. Iban numarası hem daha güvenilir hem daha doğru hem de daha hızlı bir şekilde işlem yapmamızı sağlıyor.

Öncelikle Iban numarası kredi kartı veya banka kartlarının üzerinde bulunmaz. Bazen kullanmış olduğunuz kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde yer alan kredi kartı numarasını Iban numarası sanabiliyoruz ancak bu Iban numarası değil kredi kartı numarasıdır. Her ülkenin Iban numarasının uzunluğu farklıdır ancak 34 basamaktan fazla olamaz. Türkiye için Iban numarası 26 haneden oluşur. İlk iki hane ülke kodunu belirtir, bu Türkiye için elbette ki TR’dir ve bu standarttır, her Iban numarasında bu şekildedir. Ülke kodunda sonra gelen iki hane Iban numaranızın kontrol basamağıdır ve bunlar Iban numaranızın doğru ve geçerli olup olmadığının kontrolünde kullanılmaktadır. Kontrol basamağından sonra gelen iki hane de banka kodunu oluşturur. Banka kodundan daha sonra gelen rakam ise rezerv alanı olarak belirtilmiştir ve değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilir. Rezerv alanından daha sonra gelen son on altı hane ise banka hesap numarasını belirtir. Bu sıralama her Iban numarası için standarttır ancak sıralamanın içeriği tabii ki değişiklik gösterir.

Ziraat Bankası Iban Numarası Öğrenme İşlemi

Iban numarasını kullanmak zorunlu olduğu için her banka hesabına bağlı bir Iban numarası vardır. Elbette ki Ziraat Bankasının da banka müşterilerine verdiği bir Iban numarası var. Eğer Ziraat Bankası müşterisiyseniz ve hesabınıza bağlı Iban numarasını öğrenmek istiyorsanız size en yakın Ziraat Bankası şubelerine giderek öğrenebilirsiniz. Eğer banka şubesine gitmek istemezseniz 0850 220 00 00 numaralı Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini arayarak Iban numaranızı öğrenebilirsiniz. Böylece hiç yorulmadan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda Iban numaranızı Ziraat Bankasının bireysel internet şubesi aracılığı ile de öğrenebilirsiniz. Ziraat Bankası Iban numarasının öğrenmenin bir diğer yolu da Ziraat Bankası atm’leridir. Ayrıca 2010’dan önce açtırdığınız hesaplar için geçerli olamamakla birlikte, 2010’dan daha sonra açtırdığınız hesaplarınız için Iban numaranız hesap defterinde de belirtilmiştir. Hesap defterinizi kontrol ederek de Iban numaranızın bilgisine ulaşabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı ile Ziraat Bankası İban Numarası Öğrenme

Ayrıca ziraat bankası Iban numaranızı ise www.www.ziraatbank.com.tr adresi aracılığı ile de öğrenebilirsiniz. Bunun için www.ziraatbank.com.tr adresine girerek Iban hesaplama sayfası yoluyla hesaplama yapmanız yeterli olacaktır. Bu işlem için şube kodu veya şube ismi, müşteri no, ek no ve Ziraat bankası hesabınızın son dört hanesi bilgilerini doldurmak zorunludur. Bunun için gerekli adımlar öncelikle hesaplama sayfasını açtığınızda şube kodunu biliyorsanız şubeleri kodlarına göre sırala seçeneğine tıklayarak eğer bilmiyorsanız şubeleri ismine göre sırala seçeneğine tıklayarak şube seçiminde bulunmanız gereklidir. Şube kodu kart hesap numaranızdaki ilk dört hanedir. Daha sonra müşteri numarası ve ek no alanlarını da tam ve doğru şekilde doldurmanız gereklidir.

Bu terimleri kısaca açıklamak gerekirse, hesap numaranızdaki ilk dört haneden sonra gelen sekiz hane müşteri numarasını oluşturur. Ek no ise, hesap numaranızın son dört hanesini oluşturur. Bu bilgileri girdikten sonra Iban numarası oluşturulur. Bu alanlara girilen bilgilerin eksik veya yanlış olması Iban numarasının hatalı oluşturulması durumuna yol açar. Yanlış veya eksik bilgi vermeniz durumunda  ve bunun sonucunda Iban numarasının bilgisi size yanlış ulaşmasından dolayı uğradığınız zararlardan Ziraat Bankası sorumlu değildir. Bu yüzden bilgilerin eksik veya yanlış olmaması oldukça önemlidir.

Para transferlerinde, transfer yapacağınız hesaba bağlı Iban numarasını da öğrenmek isterseniz Iban numarası hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz. Bunun için de yukarıda bahsettiğim bilgilere sahip olmanız gereklidir.

Scroll to Top