Ziraat Bankasından HGS Nasıl Alınır?

Gişelerde HGS Etiketim Okunmuyor Ne Yapabilirim?

Hızlı geçiş sistemi bildiğiniz gibi HGS, Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki tüm Köprü ve Otoyollardan geçişlerde sürücülerden alınan geçiş ücretidir. HGS biletli gişelerden alınan ücret sisteminin yerine, radyo frekansı ile tanımlama yapılan sistem kartları veya etiketleri aracılığıyla biletsiz veya temassız şekilde geçişlerde ücretin ödenmesi sistemidir. Ancak artık kartlı sistem yerine çipli sistem uygulamasına başlayarak köprü ve otoyol geçişleri daha da kolaylaştırılmıştır. Çipli sistem, araçların ön camına monte edilmektedir. Bu sistem ile köprü veya otoyol geçişleri esnasında HGS logosunun yer aldığı gişelerden rahatlıkla ve bekleme yapmadan geçiş yapabilirsiniz. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketi ve kartları PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalardan alınabilmektedir. Bunun için araç ruhsat ve kimlik belgesi gösterilmelidir.

Hızlı Geçiş Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

HGS’nin kartlı geçiş sistemi yerine yeni çipli geçiş uygulaması ile otoyol ve köprü geçişlerinde zaman kaybetmeden rahatlıkla geçiş yapılabilmektedir.

  • HGS etiketi ilk aktivasyonu sırasında ilk yükleme tutarı araç türüne göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki; Birinci sınıf niteliğindeki araçlar için 30 TL, İkinci sınıf araçlar için 37,5 TL, Üçüncü sınıf araçlar için 70 TL, Dördüncü sınıf araçlar için 80 TL ve Beşinci sınıf araçlar için ise 90 TL’dir.
  • HGS ile geçiş sırasında alınan geçiş ücreti, etiket üzerindeki kayıtlı bulunan bakiyeden düşülür. Bu nedenle HGS sistemi bakiyesinin takip edilmesi gerekmektedir. Aksi halde geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı zaman ve 15 gün içerisinde gerekli tutar hesaba yatırılmadığı zaman Ziraat Bankası tarafından HGS elektronik etiketi kara listeye girecek ve iptal edilecektir.
  • Bir sürücü eğer yeni bir HGS etiketi alırsa, mevcut etiketin içinde bulunan bakiyeyi bu yeni etikete aktarılabilir. Bakiyenin aktarım işlemi 7 gün sonra gerçekleşir. Ve eski etiket de iptal edilmiş olur.
  • Sürücüler Ağır Vasıta Araçları için geçişlerde, en fazla dingil yani aks sayısına göre tek bir HGS etiketi alacaklardır. Geçiş sırasında dingil kaldırılırsa HGS sisteminde otomatik olarak Akıllı Sınıflandırma aktif olacak ve yere değen dingil sayısına göre ücretlendirme yapılacaktır.
  • Aynı kişi geçişlerde kullanmak için Ziraat Bankasından birden fazla HGS etiketi alabilme hakkına sahiptir.
  • HGS etiketine bağlı olan plaka numaranızı değiştirme hakkına sahipsiniz. Ancak bunun için araç camına yapıştırılan etiketi çıkarılmaması gerekmektedir. Yoksa etiket işlevini yitirir ve kullanılamaz hale gelir.
  • HGS etiketi arızalandığı zaman Ziraat Bankası şubelerine giderek, etiketin içindeki bakiyenin iadesini talep edebilme hakkına sahipsiniz. Bakiye, başvuru tarihinizden itibaren 30 gün sonra Ziraat Bankasındaki hesabınıza aktarılacaktır.
  • HGS etiketinizi alırken eğer garanti ettirdiyseniz, etiketiniz ücretsiz bir şekilde PTT şubelerinden başvurduğunuz takdirde değiştirilecektir.
  • HGS geçiş hareketlerinin bilgisi için Ziraat Bankası şubelerine giderek öğrenmeniz gerekmektedir.
  • HGS etiketiniz çalındığı veya kaybolduğu zaman yine Ziraat Bankası şubelerinden birine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

HGS etiketini aldıktan sonra iptal ettirmeniz durumunda içindeki bakiye tutarı tarafınıza iade edilmemektedir. Ancak çalınması, kaybolması durumunda iade mümkündür. Bunun için de yine Ziraat Bankasına etiketinizin iptaline ilişkin talepte bulunmanız halinde, bankadaki hesabınıza başvuru tarihinden 30 gün sonrasında iptal işlemi gerçekleşecektir.

Ziraat Bankasından HGS Nasıl Alınır?

Bu yazımızda HGS sisteminin anlaşmalı bankalardan biri olan Ziraat Bankasından, HGS nasıl alınır detaylı bir şekilde anlatacağız.

  • Ziraat Bankasından HGS etiketi almak için, Ziraat Bankası Kredi Kartına, Kredili Mevduat Hesabı ya da Vadesiz Mevduat Hesabına sahip olmak gerekmektedir.
  • Araç sahibi iseniz ruhsatın aslı ya da fotokopisi ile kimlik bilgileriniz
  • Şirket, kamu kurumu yetkilisi iseniz (yani Tüzel Kişiler) yine araç ruhsatının aslı ya da fotokopisi, yetki belgesi, imza sirküleri ile birlikte Ziraat Bankası şubesine gidilerek başvurulması gerekmektedir. Ziraat Bankası yetkili HGS sistemi şubelerine TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.
  • Ziraat Bankasından almış olduğunuz HGS etiketiniz için Kredi Kartınızdan ya da hesaplarınızdan Otomatik Yükleme Talimatı Bu şekilde etiketinizdeki bakiyenin yetersiz duruma gelmesi ve cezai işlem gibi sorunları ortadan kaldırmış olacaksınız.

Ziraat Bank HGS Nasıl Kullanılır?

HGS etiket sistemini doğru bir şekilde uygulamanız size gişelerden geçişlerde kolaylık sağlayacaktır. Bunun için lütfen aşağıdaki adımları takip edin:

Öncelikle Ziraat Bankasından almış olduğunuz HGS etiketini yapıştıracağınız araç camını iyice temizleyin. Sonra etiketi düzgün bir şekilde çıkarıp belirlediğiniz cam bölgeye yapıştırınız. Burada dikkat etmeniz gereken şey geçişler sırasında etiketin kolay bir şekilde okunabilmesidir. Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi yapıştırılan etiketleri çıkarmamanız gerekmektedir.

1 5 e1498157161307

Scroll to Top