Kredili Mevduat Hesabı Nasıl Kullanılır?

Kredili Mevduat Hesabı Özellikleri

Bankalarda açtığımız, kullandığımız veya kullanmadığımız pek çok hesap vardır. Bu yazımızda mevduat hesabını ve kredili mevduat hesabını aralarındaki benzerlikler, farklılıklar, ne amaçla kullanıldıkları ve “Kredili Mevduat Hesabı Nasıl Kullanılır?” sorusunun cevabını vereceğiz. Kısaca mevduattan bahsedecek olursak, mevduat; banka, kredi kurumu ve benzeri kurumlardan önceden belirlenmiş bir vadeden sonra veya bankanın yapacağı ihbar süresinin sonunda çekilmek zorunda olan paralardır. Mevduat hesapları türüne ve yerine göre “mevduat hesapları”, “alacaklı câri hesaplar” gibi farklı şekilde de isimlendirilebilir.

Mevduat; vadesiz mevduat, vadeli mevduat ve ihbarlı mevduat olmak üzere üçe ayrılır. Vadesiz mevduat hesabı, herhangi bir şarta bağlı olmadan paranın istenildiği zaman çekilebildiği hesaplardır. Vadeli mevduat hesabı, ilgili banka ile mevduatı müşterisi arasında karar verilen vadeden itibaren paranın çekilebildiği hesaplardır. İhbarlı mevduat hesabı ise mevduat sahibinin, hesabındaki parayı çekmek istediği zamanı önceden bankaya bildirmek zorunda olduğu hesaplardır. Son işlem tarihinden itibaren üzerinden 10 yıl geçen ve hesap sahiplerinin o zamana kadar ilgilenmediği mevduat hesapları ise faizleri ile beraber Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu emrine Merkez Bankası’na devredilir.

Kredili mevduat hesabı kısaca KMH, vadesiz mevduat hesabınıza acil nakit paraya ihtiyaç duyduğunuz anda kullanabileceğiniz bir kredi türüdür. Mevduat hesabınızda olan herhangi bir yatırım, tasarruf, maaş gibi paraların bitmesi ile bankalar size kredi önerisi sunarlar. Mevduat hesabına tanımlanmış olması sebebiyle ATM kartı ile günün her saatinde çekilebilecek, bankamatiklerden ulaşılan hızlı bir kredidir. Gelir bordrosu ve kimlik kartınız ile hesabınızın bulunduğu bankaya giderek başvurabileceğiniz kredi, başka kredilerde de olduğu gibi değerlendirme sürecine girerek ve sizin bir önceki ödemeleriniz, ödemelerinize bağlılığınız göz önüne alınarak kredi alıp alamayacağınıza karar verilir.

Kredili Mevduat Hesabının Özellikleri Nelerdir?

Mevduat hesabımıza tanımlanması için krediye başvurduk, kredi talebimiz onaylandı. Peki nasıl ve ne amaçla kullanabiliriz bu krediyi? Bize yaptırımı ne olur? Şimdi bu soruları cevaplayalım.

  • Bankalar önceki ödemelerinize bakarak kredi notunuzu hesaplar ve sizin mevduat hesabınıza ona göre bir kredi limiti belirler. Yani diğer kredi alımlarında geçerli olan kredi notu, mevduat hesabınıza tanımlanacak olan kredi için de önemlidir.
  • Kredili mevduat hesabımızın özelliklerinden bahsedecek olursak ilk sözümüz krediyi istediğiniz zaman kullanabileceğiniz olur. Oldu da krediyi almaktan vazgeçtiniz, o zamanda kullanmadığınız takdirde herhangi bir masraf veya faiz söz konusu değildir.
  • Başvuru dışında şubeden yapılacak herhangi bir işlem olmadığı için kredinizi bankanıza ait bankamatikten kredinizi çekebiliyorsunuz.
  • Bankalar mevduat hesabından kredi verirken, alan kişinin kredi ödemelerini gününde yapmasına özen gösterir. Diğer kredilerden biraz daha farklı olduğu için müşteriye sunulan geri ödeme süresi oldukça kısadır ve bu sebeple günü geçen ödemeler için hemen yasal işlemleri başlatan bankalar vardır.
  • Krediyi çekmediğiniz takdirde herhangi bir masraf ve faizin olmayacağını söyledik ancak krediyi çektiğiniz takdirde yüksek faiz oranlı bir kredi olduğunu fakat bu durumun bankadan bankaya değişen bir durum olduğunu da unutmamalıyız. Ancak uzmanlar mevduat hesabına tanımlı kredi çekmekten çok herhangi bir bankadan ihtiyaç kredisi çekmenin daha makul olduğunu söylemektedirler.

Genel hatları ile ele aldığımız “Kredili Mevduat Hesabı Nasıl Kullanılır?” konusu hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak için bankalara başvurabilirsiniz. Verdiğimiz bu bilgilerin bankadan bankaya değişebileceğini de unutmayınız.

Scroll to Top