Konut Ekspertiz Raporu Örneği

Konut Ekspertiz Raporu

Son 10 yıldır bankalar tarafından verilen kredi portföyü oldukça artış gösterdi. Özellikle konut kredisi adı ile müşterilerine verdikleri ev kredisi ile birçok vatandaş ev sahibi oldu. Kira öder gibi kredi ödeme mantığı ile hareket eden bu sistem sayesinden birçok vatandaş ev kredisi alarak ödedikleri taksitler sonunda yeni evlerine sahip oldular. Ev kredileri günümüzde neredeyse her banka tarafından verilmektedir. Bankaların verdikleri ev kredileri bankaya göre farklılık göstermektedir. Her banka kendi faiz oranını belirler. Bu faiz oranları da kredi türüne göre de değişmektedir. Genel olarak ev kredileri vatandaşların kolay ev sahibi olması amacı ile düşük faizli olarak sunulmaktadır. Bu yüzden en çok tercih edilen kredi türlerinden biri de ev kredisidir. Bankaların politikaları gereği verecekleri ev kredisi ile ilgili müşterisine bazı şartlar koşmaktadır. Bu şartlar genel olarak sabit bir gelirin olması, gelirin en az asgari ücret olması, bir kefil ve ipotek edecek bir varlığın bulunması, kişinin hayat sigortasının bulunması gibi şartlardır. Genel olarak tüm bankalar ev kredisi için başvurmuş kişilerde bu özellikleri ararlar. Bu özellikler göz önüne alınarak kişilere kredi verilip verilmeyeceği kararlaştırılır. Hatta bazı bankalar daha farklı şartları da göz önünde bulundurarak kişilere kredi vermektedir. Bu yazımızla birlikte Konut Ekspertiz Raporu hakkında bilgi edinecek ve Konut Ekspertiz Raporu Örneğine ulaşabileceksiniz.

Konut Ekspertiz Raporu Nedir ve Neden Yazılır?

Genel olarak ev kredisi almak isteyenlerin ilk olarak ev kredisinin almak için ilgili bankaya başvuru yapması gerekmektedir. Eğer kişi kredi verilmeye uygun ise yani bankanın aradığı şartlara sahip ise bundan sonra kişinin başvurusu değerlendirmeye alınır. Değerlendirme sonucu kişi incelenir ve başvurusunun kabul edilmesi ile müşteri ile ilgilenilmesi için bir ekspertiz görevlendirilir. Ekspertiz dediğimiz kişi aslında evlerin değerinin incelenmesi ile görevlendirilmiş bir çalışanıdır. Ekspertizler genel olarak lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarıdır. Bu kişiler sizin ev kredisi almak istediğiniz evi sizinle beraber inceleyecek ve sizin istediğiniz kredi miktarı ile evin ederi olan kredi miktarının arasındaki bağlantıyı sağlayacaktır. Bu durum bir süreçten ibarettir. Bankalara müracaat sonucu alınmak istenen ev kredisine karşılık alınmak istenen evin özelliklerinin incelenmesi ve bu eve değer biçilmesi işlemlerinin tüm aşamalarına da ekspertiz süreci denilmektedir. Ekspertiz süreci sonunda da görevli kişi bir konut ekspertiz raporu oluşturur. Bu rapor bankaya sunulur ve bu kapsamda kişi ne kadar ev kredisi alacağını öğrenir. Şimdi sizlere bu sürecin nasıl olduğu ve konut ekspertiz raporu örneğini sunalım.

Konut Ekspertiz Raporu Örneği Nasıl Yazılır?

Konut ekspertiz raporu örneği genel olarak; malların tekrar değerlendirilmesinde, devir almalarda teminatların değer tespitinde, birleşmelerde, borçların yeniden yapılandırılmasında, finansman kullanımında, alacakların takas yolunu kullanarak azaltılması işleminde, en iyi ve en yüksek analiz ihtiyaçlarında, proje değeri analizlerinde, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının varlık hareketlerinde doğru ve güvenilir olarak oluşturulmuş bir ekspertiz raporu hayati önem taşımaktadır. Birçok alanda kullanılan bu ekspertiz raporları ev kredisi almak isteyen kişilerin evlerinin incelenmesi ve inceleme sonucunda kredinin miktarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Konut ekspertiz raporu konu ile görevli ekspertiz tarafından hazırlanmaktadır. Bu amaçla ekspertizin konutu gidip görmesi ve incelemesi gerekmektedir. Ekspertiz konut raporunu hazırlar iken ev incelenmek üzere ziyaret edilir. Evin incelemesi sırasında ev ile ilgili bazı bilgilerin kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu bilgiler evin metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge vb. gibidir. Ek olarak evin bulunduğu bölge incelenirken emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti gibi yöntemler kullanılarak en doğru incelemenin yapılması sağlanır. Daha sonra ev incelemesi tamamlanır. Ekspertiz olan kişi ev ile ilgili tapu dairesine gider. Burada eve ait herhangi bir ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumların var olup olmadığı araştırılır. Çünkü bu durum ev için verilmesi düşünülen kredinin durumunu belirler. Evde bulunan ipotek gibi durumlar kredi alımına bir sorun oluşturabilir. Bu amaçla evin bağlı bulunduğu belediyeden; evin projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi belgeler de incelenerek ekspertiz süreci tamamlanmaktadır. Daha sonra ekspertiz edindiği bilgileri banka tarafından değerlendirilmesi için rapor halinde sunmalıdır. Konut ekspertiz raporu da tamda bu aşamada hazırlanmaktadır. Tüm bankaların farklı bir rapor sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme göre yazılan konut ekspertiz raporları eksperler tarafından bankalara gönderilir. Daha sonra bankalardaki görevli kişiler tarafından bu raporlar incelenir. Konut ekspertiz raporu incelendikten sonra ev kredisi için uygun bulunan miktar müşteriye bildirilir. Daha sonra da kredi almak isteyen müşteri bankadan eve ait belgeleri alarak tapu dairesine gitmelidir. Tapu dairesinde evi satacak olan kişi ile beraber evin satış ve ipotek tesisi işlemlerinin yapılması için şahsen başvuru yapmalıdır. Ardından bu işlemlerin tamamlanması ile kişiye verilen belge sonucunda ilgili banka ev kredisini müşteriye vererek sürecin tamamlanması sağlanır. Bu aşamadan artık müşteri belirlenen uygun vade ve faiz oranı ile her ay düzenli olarak kredi taksitlerini yatırdığı takdirde sorunsuz bir şeklide ev sahibi olabilir.

Konut Ekspertiz Raporu Örneğine Nasıl Ulaşabilirim?

Konut ekspertiz raporu örneğine yazının sonunda sizler için paylaştığımız bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Konut ekspertiz raporlarının bir ve ikinci sayfasında genel olarak; Gayrimenkulün tapu bilgileri, İmar bilgileri: Ruhsat bilgileri, konum adres bilgileri, malik bilgileri , Adres bilgileri, UAVT, XY koordinatları ve Sigorta değeri / DASK değeri bulunmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Raporu Nedir?

Gayrimenkul Değerleme Raporu; sahip olunan bir gayrimenkul, gayrimenkul projesinin ya da gayrimenkule bağlı fayda ve hakların değerleme gününde beklenen değerinin, tarafsız, objektif ve tarafsız ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenmesidir. Ülkemizde gayrimenkul sektörü her daim büyük değer biçilen bir sektör olduğundan dolayı ekonomide yeri sağlamlaşmıştır. Gayrimenkul dediğimiz şeyler ise taşınmaz varlıklarımızdır. Bu varlıkların içinde konut-ev de bulunmaktadır. Ayrıca farklı birçok taşınmaz değer de bu kapsamda değerlendirilmektedir. Gayrimenkullerimiz korumak amacı ile bazen sigortalatırız. Bazen de işlemler yapabilmek adına kredi çekmek isteyebiliriz. Bu zamanlarda gayrimenkulün değerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda gayrimenkul değerleme işlemleri yapılmaktadır. Bu değerleme işlemleri; tarla değerleme, arsa değerleme, ofis değerleme, konut değerleme, mağaza değerleme, fabrika değerleme, otel değerleme, dükkan değerleme, benzin istasyonu değerleme ve liman değerlemenin yanı sıra tesis ve makine gibi diğer alanlarda da değerleme yapılmasının önünü açmaktadır. Bu işlemler de konut ekspertiz raporu hazırlama süreci ile aynı işlemektedir. Bunun sonucunda elde edilen gayrimenkul değerleme raporu aynen ekspertiz raporu oluşturma işlemindeki yapılmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Raporu Örneği Ücreti Ne Kadar?

Gayrimenkul değerleme raporu oluşturmak için belli bir miktar ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu amaçla 2017 yılı için gayrimenkul değerleme raporu ücretleri ile ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Konut Ekspertiz Raporu Örneğine Erişmek İçin TIKLAYINIZ!

Gayrimenkul Değerleme Raporu Örneği Ücretine Erişmek İçin TIKLAYINIZ!

Gayrimenkul Değerleme Raporu Örneğine Erişmek İçin TIKLAYINIZ!

Scroll to Top