a&t bank eft saatleri

Arap Türk Bankası Bireysel Emeklilik

Eski adları ile SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak bilinen 4A, 4B ve 4C sigorta kolları ve son zamanlarda ortaya çıkmış olan GSS yani Genel Sağlık Sigortasına bir ilave olarak BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi de artık devreye girmiş bulunuyor. Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde bireyler on yıl bu sistemde kaldıktan sonra bu sistem üzerinden emekli olma şansını yakalıyor. Fakat biraz önce bahsetmiş olduğumuz sigorta kollarında olduğu gibi emekli olma yaşını beklemeniz gerekiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi konusunda detayları verdiğimiz bölüme geçmeden önce Arap Türk Bankası Bireysel Emeklilik konusunda küçük bir bilgilendirme yapmamız gerekiyor. Arap Türk Bankası yani A & T Bank tarafından sunulmuş olan herhangi bir bireysel emeklilik planı bulunmuyor. Bu sebeple de sizlere bu yazımızda yalnızca bireysel emeklilik sistemi konusunda bilgi vereceğiz.

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi bireylerin çalışma hayatında sahip oldukları yaşam standartlarını aynı şekilde emekli oldukları dönem içinde de devam ettirmek istemeleri sebebi ile hali hazırda sahip olduğu sigorta koluna ve emekli olarak alacağı emekli maaşına ilave olacak olan bir tür sistemdir. Bu şekilde biraz önce bahsi geçen sigorta kollarına ilave olarak düzenli bir şekilde birikim hesabı oluşturmuş olursunuz. Üstelik biriktirmiş olduğunuz paraya ilave olarak devlet tarafından yapılacak olan belirli bir orandaki destek sayesinde aktif bir hem tasarruf hem de yatırım olan bu sistemden faydalanmanız mümkün. Bu sistem ile birlikte gelecekte karşılaşacağınız zorlu ekonomik koşulların üstesinden daha kolay bir şekilde gelirken, ihtiyaçlarınızı da daha rahat bir şekilde karşılamanız mümkün olur. Bireysel Emeklilik Sistemi ile birlikte hem şahsi birikimleriniz hem de emeklilik sebebi ile biriken tutarla bir araya gelerek ek bir gelir elde etmenizi sağlar. Emeklilik Gözetim Merkezi, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine Müsteşarlığı gibi kuruluşların denetimi altında olan bu sistem, özel sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından yürütülür. İsteğe bağlı bir şekilde katılabileceğiniz bu sistem normal emekliliğe göre daha kısa bir süre içinde sonlanıyor olsa da emekli olacağınız yaşı beklemeniz gerekiyor. Devlet tarafından verilecek olup hali hazırda belirlenmiş olan katkı ise %25 oranında belirlenmiş bulunuyor. Örneğin bireysel emeklilik sistemine 300 TL ile her ay ödeme yapacak olan bir kişi 75 TL oranında devlet desteği alacak ve her ay toplamda 375 TL ödemiş gibi birikim sağlayabilecek. Bu sisteme katılabilmek için ise en az 18 yaşında olmanız gerektiğini unutmayın.

Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi bireyin kendi isteği doğrultusunda açılır. 18 yaşına giren her bir birey bu sistemden faydalanmak için başvuruda bulunabilir. Bireylerin yapması gereken şey prim ödemelerini düzenli bir şekilde ödemek olur. Tüm banka ve kurumlar bu konularda aynı şartları sunar. Düzenli bir şekilde yapılmayan prim ödemeleri, bireysel emeklilik sisteminin iptal olmasına sebep olur. On yıl boyunca ödeme yapan bir kişi parasını geri alamayacak, bunun için emekli olacağı günü beklemek zorunda olacaktır. Bu süre içinde paranızı almanız ne yazık ki mümkün değil. Aldığınız takdirde çeşitli yaptırımlar ile karşılaşırsınız. Bu yaptırımlar ise yazımızın son bölümünde yer alıyor. Bu sistemden herhangi bir sosyal güvenceye sahip olsanız da olmasanız da faydalanmanız mümkün.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Faydalanabilirim?

Bireysel Emeklilik Sisteminden yararlanmak isteyen bireylerin bu sisteme dahil olabilmesi için yukarıda da belirtmiş olduğumuz koşulları yerine getirmesi gerekiyor. Gerekli şartları karşılayan bireylerin bir banka ya da kuruma başvurması yeterli olur. Dilerseniz birden fazla bankada aynı anda iki farklı bireysel emeklilik sistemi hesabı açtırabilirsiniz. Bu sebeple de bir banka da hesabınız varken bir başka bankaya geçiş yapmak için ilk defa bireysel emeklilik sistemine dahil olduğunuz bankadaki hesabınızı iptal etmenize gerek olmaz. Bireysel Emeklilik Sistemi başvurusu sonucunda onay alan kişiler sistemi iptal etmediği ve on yıl boyunca düzenli bir şekilde ödeme yaptığı takdirde 56 yaşına geldiği zaman, devlet tarafından yapılmış olan destek ile birlikte bu sistemin meyvelerinden faydalanabilir. Bireysel Emeklilik Sisteminin meyvelerini toplarken dilerseniz aylık dönemler halinde dilerseniz tek seferde ödeme alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Planında Vazgeçme

Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olup belirli bir ödeme planında karar kılan kişilerin belirli bir süre boyunca sistemde kalması gerekir. Bu süre ise on yıl olarak belirlenmiş bulunuyor. Fakat ödeme planının dışında çıkan, düzenli bir şekilde ödemeye yapmayan kişiler sistemden atılır. Bu noktada sistemden emekli olma şansını kazanmış olsanız da çeşitli yaptırımlar ile karşılaşırsınız. Örneğin yapılan ödemelerin kapsadığı gelir tutarı üzerinden normalde yapılan %5’lik stopaj kesintisi bir yana emeklilik hakkı kazanmadan sistemi terk etmeniz halinde;

  • 10 yıl süre vadesi dolmadan önce sistemden ayrılmanız halinde stopaj kesintisi %15 oranında olur.
  • En az 10 yıl boyunca sistemde kalınmış fakat emeklilik yaşı olan 56 yaşına gelmeden önce sistemden ayrılmış birinin birikimlerinden %10 oranında kesinti yapılır.