Banka deyince ilk akla gelen terimlerden biri de EFT’dir. EFT Nedir? Para ve gönderim kavramlarının bir araya gelmesi sonucu meydana gelen EFT, aslında terimsel olarak açılımı Elektronik Fon Transferi’dir. Yani para transferinin elektronik ortamda yapılması işlemidir. Her ne kadar elektronik ortamda yapılması diye söylense de bildiğimiz gibi EFT, bankamatikler aracılığı ile de gerçekleştirilmektedir.
İki farklı banka arasında gerçekleşecek olan para, fon aktarımı EFT diye adlandırılmaktadır. Yani EFT işlemi çoğu zaman hesaplar arası gönderim olarak algılansa da farklı bankalar arasındaki hesaplardan yapılan transferdir. Genellikle EFT kavramı, aynı bankada bulunan hesaplar arası aktarım olarak bilinen Havale kavramı ile karıştırılmaktadır.
EFT işlemi; Bir şahsa, bir ticari hesaba ait cari veya mevduat hesabından gönderilmek istenen tutar kadar paranın, farklı bir bankada bulunan yine bireysel veya ticari hesap sahibine ait cari, vadesiz yabancı para mevduat (Dolar, Euro gibi) hesabına transfer işleminin yapılmasıdır. Örnek olarak, bir X bankasında adınıza bir hesabınız var ve bir Y bankasındaki hesaba para göndermek istiyorsunuz. Y bankasındaki hesap bir arkadaşınızın, bir yakınınızın, borcunuz olan herhangi bir şirketin olabilir. O halde siz bankanızdan EFT işlemi yapacaksınız. Bu Y banktaki hesap sizin kendi adınıza da olabilir. Yine yaptığınız işlem EFT olacaktır.
EFT Nasıl Yapılır?
EFT işlemini yapmanın bir kaç yolu vardır. Ve çok küçük farklarla bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte genelde ortalama olarak aynı işlemler yapılır. Benzer saatlerde ve benzer işlem ücretleri karşılığında gerçekleştirilir. EFT işlemi ortalama mesai saati başlangıcı ile birlikte saat 08:30 veya 09:00’da başlar saat 12:00 veya bazı bankalarda 12:30’a kadar devam eder. Öğle arası molasından sonra tekrar EFT işlem yapma saati başlangıcı 13:00 ile 13:30 arasında değişiklik gösterir. Son EFT işlemi saati de yine bankasına göre saat 15:00 ile 16:00 değişiklik gösterir. Hafta sonları ve resmi tatil günleri yapılan EFT’ler ise tatil gününün bittiği ertesi gün mesai saati karşı tarafın hesabında olur. EFT aynı gün içerisinde yapıldığı zaman ise EFT yapıldıktan sonra yaklaşık 20 dakika ile 30 dakika içinde gönderilen hesapta olur.
EFT yapmak için hesap numarası, şube kodu ya da sadece IBAN numarası diye adlandırılan ve 24 haneli numara yeterli olmaktadır. Eğer şahıs adına para gönderecekseniz, göndereceğiniz kişinin ad soyad bilgisi, hesabının bulunduğu bankanın adı ve IBAN numarası ile EFT’yi gerçekleştirebilirsiniz.
EFT ücretleri belirttiğimiz gibi bankasına göre değişmekte ayrıca EFT’nin nereden yapılacağına göre de değişiklik göstermektedir. Yaptığınız EFT şekline göre ortalama 3,5-20 TL arasında değişmektedir.
Ticari (Şirket havaleleri için) EFT işlemlerinde ise yazılı talimat ile işlem yapılmaktadır. Talimatta paranın çıkacağı hesap bilgileri ve gönderilecek hesaba ait bilgiler ve gönderilecek tutar yazıldıktan sonra yetkili kişi tarafından imzalatılır. Daha sonra EFT’nin yapılacağı bankaya faks yoluyla veya elden teslimi yapılarak işlem gerçekleştirilir.
EFT Yapma Çeşitleri
- Şubeden EFT: Adından da anlaşıldığı gibi Banka Şubesinden gerçekleştirilen bir işlemdir. Şubeden gerçekleştireceğiniz EFT işleminin asgari tutarı değişiklik göstermekle birlikte ortalama 55 TL civarındadır. Gönderim ücreti de yine bankasına göre değişiyor ve gönderdiğiniz tutarın %5’i oranındadır.
- Bankamaktikten EFT: Bankamatikten yapacağınız gönderme ücretleri ortalama 8 ile 10 TL arasında değişmektedir ve saat 16:00’dan sonra yapılan işlemler ertesi güne aktarılmaktadır. Ancak son zamanlarda bankalar geç EFT uygulamasını başlatmışlar ve 16:00’dan sonra EFT işlemi yapabilirsiniz, ancak bu işlemin ücreti 4-6 TL kadar daha fazladır.
- İnternet Şubesinden EFT: İnternetten online olarak EFT işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle bankanızın müşteri hizmetlerinin arayarak veya bir şubesine giderek “online işlem şifresi” almak zorundasınız. Daha sonra şifrenizle birlikte bankanın internet adresine girerek EFT işleminizi 3,5-6 TL arasında değişen işlem ücreti karşılığında gerçekleştirebilirsiniz. Geç EFT işlemi İnternet şubesinde de yapılmaktadır ve yaklaşık 2 TL daha fazla masraflıdır.
- Telefon Şubesinden EFT: Bu yöntemle de bankanızın yine müşteri hizmetlerini arayarak gerekli yönlendirmelerden sonra EFT işlemini ortalama 5 TL civarında bir masraf ödeyerek gerçekleştirebilirsiniz.