Ülkemizin nüfusu 2017 itibarı ile 80 milyona ulaştı. Bazı illerimiz nüfus yoğunluğu açısından birçok ile göre daha fazla orana sahiptir. Genel olarak ülkemizdeki illerin kalabalık oluşu toplu taşıma araçlarının da kalabalık oluşuna neden oluyor. Bu kalabalık bizlerin düzgün seyahat etmesini de engellemektedir. Bu yüzden birçoğumuz yavaş yavaş para biriktirerek bir araç sahibi olmak istiyor. 2016 yılı verilerine göre ülkemizde 20 milyon araç bulunmaktadır. Bu araçların çoğu gün içerisinde trafikte yer almaktadır. Araç sahibi olmak bir yandan toplu taşıma araçlarında çektiğimiz sıkıntıları bir nebze hafifletirken diğer yandan trafik sorunu bizi strese sokmaktadır. Olumlu ve olumsuz durumları bir kenara bırakarak vatandaşlarımız araç sahibi olurlar. Ülkedeki ortalama gelir göz önüne alındığında bizlerin sıfır araç alabilmesi çok mümkün değildir. Bunun yerine genel olarak 2. el araçlar ile idare edilmektedir. Son yıllarda 2. el oto pazarlarına rağbet artmıştır. Bizlerin araç sahibi olabilmek çoğunlukla tercih ettiği bu araçlar bazı kurnaz satıcılar tarafından kötüye kullanılmaktadır. Bu durumu şu şekilde açıklayalım. Örneğin siz bütçenize göre bir ikinci el araç almak istiyorsunuz ve haliyle bu aracın hem uygun fiyattan hem de sorunsuz bir araç olmasını istiyorsunuz. Bu durumda araçlar arasında seçim yaptığınızda vergileri tam, trafik cezası olmayan bir araç bulmanız gerekmektedir. Bazı araç satıcıları araçların ödenmemiş vergi borçlarını, yaptığı kazaları ya da aracın üzerinde bulunan herhangi bir ipotek veya haciz varsa bu durumları saklayabiliyor. Bu aslında tamamen yasal olmayan bir durumdur. Bu yüzden sizlerin bir araç almadan önce araca ait gerekli sorgulamaların yapılması gerekmektedir. Bu tür durumlarda en çok sorun olan durum ipotekli veya hacizli araçların nasıl alınıp satılacağı konusudur. Çünkü bu tür araçların satımında birçok prosedür bulunmaktadır. Bu yüzden şimdiki yazımızda sizlere araba ipoteği kaldırma durumunu nasıl yapabiliriz.
Sayfa İçeriği
Araba İpoteği Nasıl Kaldırılır?
Bildiğiniz gibi bankalar birçok alanda krediler sağlamaktadır. Bu kredi alanlarının başında konut ve araç kredileri gelmektedir. Her kredi türüne göre farklılaşan faiz ve vade oranları belirlenmiştir. Bu durumda hangi alanda kredi almak istediğinize bu konuları göz önünde bulunarak belirlemelisiniz. Kredi alma yollarından biri de taşınmaz bir varlığınızı ipotek ettirmektir. Hatta bu yöntem bankaların sık kullandığı bir yöntemdir. Bankalar bu gibi durumlarda araç kredisi verdikten sonra araçlara ipotek yani rehin koymaktadır.
Araç kredileri verilirken bankalar mağdur olmamak amacı ile araçlara ipotek tahsis ederler. Bu ipotek aracın ruhsatına işlenir ve elektronik ortamda kayıt altına alınır. Bu sayede araçların alım satımlarında araca ait herhangi bir ipotek olup olmadığı tespit edilir. Bankalar araç kredisinin düzenli ödenmesi için bir garantör olarak gördükleri ipotek birçok araç sahibi için sorun teşkil eder. Eğer araç kredinizi düzenli olarak ödemezseniz banka araca el koyabilir ya da aracı kullanım dışı bırakabilir. Diyelim ki aracınızın kredisi devam ederken siz aracınızı satmak istediniz fakat araçta ipotek olduğu için aracınızı satamadınız. Bu durumda ilk olarak aracın ipoteği kaldırılmalıdır. Araç ipoteği kaldırma araç rehin kaldırma olarak da bilinir.
Araç ipotek kaldırma işlemleri; aracın var olan kredi tutarının tamamının ödenmesi halinde mümkün olacaktır. Çünkü kredisi ödenmeyen aracın asla ipoteği kaldırılmaz. Siz vade süreniz bittiğinde ya da borcun geri kalanını tamamen ödediğinizde ruhsatta bulunan rehinli araç ibaresinin değiştirilmesi gereklidir. Bu amaçla bankadan araca ait bir kredi borcunun olmadığına dair bir belge almanız gerekmektedir. Daha sonra bu belge ile notere gidilmesi gerekmektedir. Burada araçta bulunan ipoteğin kaldırılması yönünde bir dilekçe yazılmalıdır. Daha sonra bu dilekçe ile beraber sürücü için bir dosya açılacaktır. Bankanın verdiği yazı ve dilekçe değerlendirilir. Noter tarafından uygun bulunan bu talep sonunda kişiye aracın ipoteğinin kaldırılmasının uygun bulunduğuna dair bir belge verilir. Sonrasında kişi noterden aldığı bu belge ile bağlı olduğu trafik tescil şubesine gitmelidir. Burada kişinin noterden aldığı belge değerlendirilir ve eğer ipotek kaldırılmaya engel bir durum söz konusu değilse bu durumda araçta bulunan ipoteğin kaldırılması için gerekli işlemler yapılmaya başlanır. Kişiye ipotekli olan ruhsatı yerine ipoteği kaldırılmış bir ruhsat verilir. Elektronik ortamda da bu şekilde değiştirilir. Daha sonra araç sahibi aracın tek sahibi olacaktır. Bu durumda dilerse aracını satabilir yahut istediği değişikliği yapabilir. Kesin olmamak ile beraber bankalardan yapılan noter işlemlerinde 100-200 TL arası bir ücret alınmaktadır.
İpotekli Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Satın almak istediğiniz aracın ipotekli olup olmadığını artık internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu yüzden e-Devlet sitesinde giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından aşağıdaki alanları doldurun.
Burada bulunan T. C. kimlik numarası ve şifre girilir. Siteme giriş yap butonuna basılır. Daha sonra ekrana aşağıdaki sayfa gelecektir.
Bu ekrana aracın plakası girilir. Ve sorgula butonuna basılır. Ardından ekrana aşağıdaki şey gelecektir.
Eğer araçta bir ipotek yok ise kırmızı renk ile çerçeve içine alınmış olan yerde ” yok ” ibaresi görülecektir.