EFT Nedir, Nasıl Yapılır?

eft

Elektronik fon transferi günümüzde çok sık yaptığımız bir para transfer işlemidir.  Kısaltması EFT olarak bilinir ve sürekli duyarız bu kelimeyi. Yazımızda size EFT nedir, nasıl yapılır ile ilgili bilgiler sunacağız.

EFT Nedir?

Kişilerin bir banka hesabından başka bir kişinin farklı bir bankadaki hesabına para gönderilmesine denir. 1 Nisan 1992 de Merkez Bankası tarafından başlatılmış bir işlemdir. Kişiye para transferi yapıldığı gibi aynı zamanda şirketlere para gönderim, alım işlemi için de EFT kullanılır. EFT bize zaman kazandırır. Farklı bir banka hesabına göndereceğiniz işlemleri kısa sürede tamamlayabilirsiniz. EFT işlemini bankalara talimat vererek ileri tarihli olarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Havale EFT

EFT Nasıl Yapılır?

EFT aynı bankalar üzerinden değil farklı bankalar arasında gerçekleşmektedir. EFT işlemlerini Merkez Bankası inceler ve daha sonrasında EFT işlemi gerçekleşir. Merkez Bankasının kontrolü sırasında EFT işlemi için gerekli olan bütün bilgileri eksiksiz ve doğru bilgiler olarak doldurmak gerekir. EFT işlemini gerçekleştirirken en kolay yöntem IBAN üzerinden yapmaktır. IBAN, EFT’yi gerçekleştirmek hem basit bir yöntem hem de hızlı bir şekilde işlemi tamamlamamızı sağlar. EFT yaparken IBAN kullanmanız önerilir. EFT yapmanın başka bir seçeneği ise hesap numarası yardımı ile gerçekleştirmektir. İki yöntem de basittir fakat aralarında farklılıklar bulunur.

IBAN Kullanarak EFT Nasıl Yapılır?

International Bank Account Number yani kısaltması IBAN olan numara ile EFT işlemi yapmak oldukça basit ve hızlı bir seçimdir. IBAN kişilerin isimleri ve yurt dışında da kullanabilecekleri 26 haneli hesap numaralarıdır. Bankalarda bulunun mevcut sistemde IBAN numarasında bulunan detaylar yani kişilerin isim soy isim, banka hesap numaraları, banka isimleri, banka şubeleri, banka şube numaralarına bankalar kolaylıkla ulaşabilmektedirler. Sizin IBAN numarası dışında herhangi bir bilgi vermeniz gerekmez. IBAN numarası ile yanlış hesaba para aktarmanız olasılığı düşüktür.

banka islemleri

Hesap Numarası Kullanarak EFT  Nasıl Yapılır?

Hesap numarası ile EFT yapma yöntemi kişinin IBAN numarası yoksa gerçekleştirilebilir. Hesap numarası ile para transferinde bulunacağımız kişi hakkında gerekli bilgilere ihtiyaç duyacağız. Bunlar kişinin tam hesap adı, kullandığı banka hesabı, kullandığı banka şube numarası ve hesap numarasını eksiksiz olarak bilmemiz gereklidir. Hesap numarası kullanarak para transferi yapmak biraz karışık ve tehlikeli olabileceğinin farkında olmalıyız. Dikkatli bir şekilde bütün bilgileri eksiksiz olarak işlem yaptığımızda herhangi bir tehlike bulunmamaktadır. Çünkü bankaların kendilerine özel ayarlanmış kodları bulunmaktadır ve sistemde işlem yapacağınız zaman sizden bu kodu ister. En çok kullanılan bankaların kodu ise şu şekildedir.

  • AKBANK EFT Kodu : 46
  • Ziraat Bankası EFT Kodu: 10
  • Vakıfbank EFT Kodu: 15
  • TEB EFT Kodu: 32
  • Garanti Bankası EFT Kodu: 62
  • İş Bankası EFT Kodu: 64
  • Yapı Kredi Bankası EFT Kodu: 67
  • Finansbank EFT Kodu: 111
  • HSBC EFT Kodu: 123
  • Denizbank EFT Kodu: 134
  • T.C. Merkez Bankası EFT Kodu: 1

Bankaya Gitmeden EFT Yapılabilir mi?

Bankaya gidip sıra beklemeyi çoğu kişi sevmez ve bunu zaman kaybı olarak düşünürler ya da bazen bankaya gidemeyecek kadar meşgul olabiliriz. Bankaya gitmeden işlemi gerçekleştirmek kolay ve gayet hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Günümüzde bankaların birbirine çok yakın yerlerde ATM’leri bulunmakta. Bize en yakın ATM’sini kullanarak EFT işleminizi tamamlayabilirsiniz.Ayrıca teknolojinin günümüzde kullanımının oldukça artmasıyla yapacağımız işler daha rahat bir hâl aldı. Bankaların akıllı telefon uygulamasını indirerek EFT işleminizi bankaya gitmeden mobil bankacılık uygulamasını kullanarak yapabilirsiniz. Bu işlem hem oldukça basit hem de zaman kazandırma açısından da avantajlıdır. Eğer uygulamayı indirmek istemiyorsanız da internet bankacılığını kullanabilirsiniz. İnternet bankacılığını web sayfası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca internetten olduğu gibi telefon bankacılığını kullanarak da EFT yapabilirsiniz. Bankanıza ait olan numarayı arayarak işleminizi müşteri hizmetleri yetkilisine aktararak para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bazı bankaların kullandığı bir serviste kısa mesajdır. Kısa mesajla bankanıza talimatlar verebilir işleminizi bu şekilde de tamamlayabilirsiniz.

 EFT Ücreti

Bankalar yaptığınız bazı işlemleri ücretlendirebilir. EFT yaparken de ücrete tabii tutulursunuz. Fakat işlem ücreti hesap tipi, bankaların uygulamaları, aktarılacak para miktarına göre değişebilir. Bankalar bazı özel müşterilerinden ücret almayabilirler. Eğer banka ile bir anlaşmanız bulunmuyorsa EFT ücretleri mobil ve internet bankacılığı üzerinden 3 TL ile 10 TL arasında değişmektedir. Banka şubesine giderek işlem yapacaksanız eğer EFT işlem ücreti 20 TL ile 60 TL arasında farklılık göstermektedir. Mobil üzerinden veya internet bankacılığı üzerinden işlem yapacak olursanız işlem ücreti hesabınızdan otomatik olarak alınır. İşlemler sadece hafta içi günlerinde ve mesai saatlerinde yapılmaktadır.

EFT ile Havale Arasındaki Farklar

EFT ile havale işlemi birbirine çok benzer olsalar da aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır. EFT ile farklı bankalar arasında transfer yapılırken, havale ile aynı bankalara arasında yapılan işlemdir. Para göndermek istediğiniz kişinin sizinle aynı bankada hesabı bulunuyorsa ve siz kişiye para göndermek istiyorsanız havale işlemi gerçekleştireceksiniz. Fakat kişinin sizinle aynı bankada değil de farklı bir bankada hesabı bulunuyorsa sizde farklı bankaya para gönderirsiniz bu işlem de EFT olur.  Havale için gün saat fark etmez. Aynı banka içerisinde işlem gerçekleştireceğiniz için mesai saatleri gibi bir zorunluluk yoktur ve işleminiz o an içinde gerçekleşir fakat EFT yaparken farklı banka hesapları arasında gerçekleşeceği için bankalar mesai saatini şart kılıyor ve mesai saatleri dışında EFT işlemi gerçekleşmiyor. Çoğu bankalar havale işlemini kullanmak için ücret almıyor fakat EFT işlemi için bankalar işlem ücreti alıyor.

Scroll to Top